Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Στηρίξτε το σχέδιο της Μέι διαφορετικά θα υπάρξει χάος

Ο Σάιμον Κόβενι εκτίμησε ότι θα είναι «δύσκολο» να βρεθεί μια εναλλακτική στη συμφωνία της βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία θα επιτρέπει να αποφευχθούν τα λεγόμενα «σκληρά» σύνορα.

Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Στηρίξτε το σχέδιο της Μέι διαφορετικά θα υπάρξει χάος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι κάλεσε τους Βρετανούς πολιτικούς να στηρίξουν το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια «χαοτική» έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Έχουν να κάνουν μια επιλογή – είτε αυτή τη συμφωνία, είτε ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία, είτε δυνητικά μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν το όλο σχέδιο σε κατάρρευση», δήλωσε ο Κόβενι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association.

Ο Κόβενι εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι θα είναι «δύσκολο» να βρεθεί μια εναλλακτική στη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέι, η οποία θα επιτρέπει να αποφευχθούν τα λεγόμενα «σκληρά» σύνορα.

«Εάν οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αλλά δεν θα είναι εύκολο», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός.

Μέι: Παραμένω πρωθυπουργός, καταλαβαίνω τις ανησυχίες

Να απευθυνθεί απευθείας στον βρετανικό λαό επέλεξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά το μπαράζ παραιτήσεων από το υπουργικό της συμβούλιο.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια διάσωσης της θέσης της, καθώς ακόμη περισσότεροι βουλευτές από το κόμμα της φέρονται να έχουν στείλει επιστολές άρσης της εμπιστοσύνης εναντίον της, η Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, δέχθηκε ερωτήσεις ακροατών, σε συνέντευξή της την Παρασκευή, στο ραδιόφωνο LBC.

Εκεί σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις ανησυχίες των συναδέλφων της στο κόμμα για τη συμφωνία, ιδιαίτερα για τον εναλλακτικό μηχανισμό ασφαλείας (backstop) όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα.

«Εχω κι εγώ η ίδια κάποιες από αυτές τις ανησυχίες», παραδέχθηκε. Ωστόσο, η συμφωνία είναι «αληθινά η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία».

Δήλωσε πάντως ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός, όταν ακροατής τη ρώτησε για το ενδεχόμενο μίας «ευπρεπούς παραίτησης».

Την ίδια ώρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ανώτερους υπουργούς της να έχουν ελεύθερη ψήφο όσον αφορά το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείσα αν θα ψηφίσει ελεύθερα το υπουργικό της συμβούλιο, η Τερέζα Μέι απάντησε: «Θα κοιτάξουμε τη συμφωνία όταν αυτή έρθει. Υπάρχει συλλογική ευθύνη του υπουργικού σε αυτή τη χώρα. Η κυβερνητική πολιτική είναι κυβερνητική πολιτική».

Σημείωσε επίσης ότι όταν γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, κάθε βουλευτής θα αποφασίσει ατομικά πώς θα ψηφίσει. «Οριστικοποιούμε τη συμφωνία στις 25 Νοεμβρίου και μετά έρχεται στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά. 

Παρ'  όλα αυτά ανέφερε ότι ελπίζει «κάθε βουλευτής να δει την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι είμαστε συνεπείς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». «Θέλω όλοι οι συνάδελφοι στο υπουργικό συμβούλιο να μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους».

Οσον αφορά το αν πρότεινε στον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ τη θέση στο υπουργείο που είναι αρμόδιο για το Brexit, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν συζητάει για το υπουργικό. 

Τόνισε πάντως ότι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στον τομέα της αλιείας. Στην ερώτηση εάν είχε μιλήσει μαζί του για το μέλλον του στο υπουργικό, απάντησε ότι είχε μία «πολύ καλή συζήτηση μαζί του χθες». 

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες και ερωτήματα, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί του, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

«Θα δούμε εάν το DUP θα ψηφίσει τη συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να εργαστούμε για τη συνεργασία της αστυνομίας στα σύνορα», δήλωσε.

Νωρίτερα, πληροφορίες που δημοσίευσε η Telegraph ήθελαν το κόμμα να ακυρώνει τη συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα για το Brexit, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.

«Στη μελλοντική σχέση, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ποιος έρχεται στη χώρα μας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αναμένω ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ θα σεβαστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ», είπε.

«Δεν έχει κάνει υποχωρήσεις μόνο η Μεγάλη Βρετανία στις συνομιλίες. Η ΕΕ έχει υποχωρήσει στο θέμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως και σε άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.

Η Μέι αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο Βρετανός ηγέτης που λοιδορήθηκε για τη διαβεβαίωσή του ότι έχει κατευνάσει το Βερολίνο και διασφαλίσει ειρήνη με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Βρέθηκαν οι απαραίτητες επιστολές για την πρόταση μομφής

Οι 48 επιστολές από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί η ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με συντάκτη του BrexitCentral, που επικαλείται αξιόπιστη πηγή. 

Υπενθυμίζεται ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία, πρέπει να γίνει αίτημα από το 15% ή 48 βουλευτές του κόμματος προς την επιτροπή («1922 Comittee») που εκπροσωπεί τους βουλευτές που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση.

Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Telegraph, Κρίστοφερ Χόουπ τοποθετεί την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.

Μπαρνιέ:  «Η Βρετανία να αποδεχτεί τις συνέπειες ως τρίτη χώρα»

Η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει τις πλήρεις συνέπειες της αποχώρησης από το μπλοκ, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «δύσκολες διαπραγματεύσεις» με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα αιτήματα της βρετανικής κυβέρνησης για διατήρηση της πρόσβασης σε τμήματα της εσωτερικής βάσης δεδομένων ασφαλείας του μπλοκ, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times.

Η τρέχουσα εκδοχή της πολιτικής δήλωσης κρατάει ανοιχτούς τους όρους συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Europol, την υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ και στη Eurojust, τη νομική της υπηρεσία.

Η πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας και η επιθυμία του Ηνωμένου Βασίλειου να διατηρήσει ομαλό εμπόριο σε προϊόντα αναδύθηκαν ως «τα δύο σοβαρά προβλήματα» μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων σχετικά με την πολιτική δήλωση, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ στη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση, ο κ. Μπαρνιέ απέρριψε το αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας για διατήρηση πρόσβασης στο εσωτερικό σύστημα ασφαλείας της ΕΕ, όπως η βάση δεδομένων αναγνώρισης των επιβατών και η Europol.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποδέχεται όλες τις συνέπειες της κατάστασης του ως τρίτη χώρα» είπε ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι αναμένουν σκληρή διαπραγμάτευση όσον αφορά το κείμενο της μελλοντικής σχέσης, με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναζητούν την προστασία βασικών οικονομικών συμφερόντων τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v