Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριάντ: Ξεκινούν οι εργασίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Η ημερίδα της συνάντησης των ηγετών από τα έξι κράτη μέλη αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα ασφάλειας, στα οποία θα περιλαμβάνονται και ο πόλεμος στην Υεμένη, όπως και οι δραστηριότητες του Ιράν.

Ριάντ: Ξεκινούν οι εργασίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Οι εργασίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ανοίγουν σήμερα αυλαία στο Ριάντ, με την ενότητα των χωρών της περιοχής να βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της κρίσης με το Κατάρ και του ενδεχομένου να ξεσπάσει διπλωματική κρίση με την οικοδέσποινα Σαουδική Αραβία λόγω της υπόθεσης της στυγνής δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η ημερίδα της συνάντησης των ηγετών από τα έξι κράτη μέλη αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα ασφάλειας, στα οποία θα περιλαμβάνονται και ο πόλεμος στην Υεμένη, όπως και οι δραστηριότητες του Ιράν, αλλά ενδέχεται να θίξει και θέματα όπως η πετρελαϊκή πολιτική και οι κυρώσεις κατά του Κατάρ, που εξακολουθούν να εφαρμόζουν κάποιοι από τους γείτονές του.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης έχει προσκαλέσει στη σύνοδο και τον εμίρη του Κατάρ, όμως η Ντόχα δεν έχει απαντήσει ακόμη σε ποιο επίπεδο θα αντιπροσωπευθεί στην ημερίδα. Ο εμίρης είχε παρακολουθήσει πέρυσι τη σύνοδο στο Κουβέιτ, όμως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν είχαν στείλει χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες.

Η Σαουδική Αραβία έχει αποκρούσει τις αμερικανικές πιέσεις να τερματίσει τη διένεξη με το Κατάρ έπειτα από τη δολοφονία, στις 2 Οκτωβρίου, του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη—μία υπόθεση που καταδίκασε σύμπασα η παγκόσμια κοινότητα και εξέθεσε την πολιτική καταστολής των διαφονούντων μέσα στο βασίλειο.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου του Κόλπου να αποφυλακίσουν τους διαφωνούντες στην περιοχή, καθώς τα καθεστώτα των χωρών της δείχνουν ισχνή ανεκτικότητα στην κριτική εναντίον των ηγετών τους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v