Ισπανία: Τα καταλανικά κόμματα δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό

Είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους – ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.

Ισπανία: Τα καταλανικά κόμματα δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό

Και τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλωνία και συμμετέχουν στο ισπανικό κοινοβούλιο δήλωσαν σήμερα ότι θα καταψηφίσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο και χρειάζονται την υποστήριξη μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Καταλανών, ώστε να περάσουν τον προϋπολογισμό.

Περίπου μία ώρα πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, που αναμένεται γύρω στις 13:00 ώρα Ελλάδας, βουλευτής του PDeCAT Κάρλες Καμπουσάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή» στο σχέδιο του κόμματος να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο Χοάν Τάρντα, βουλευτής του άλλου κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, του ERC, είπε πως το κόμμα του σχεδιάζει κι αυτό να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αποκλείοντας απροσδόκητες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει -μεταξύ άλλων- όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους – ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.

Κυβερνητικές πηγές και πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσαν χθες στο Reuters πως μια ήττα στον προϋπολογισμό θα οδηγούσε σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών με τις 14 ή τις 18 Απριλίου να θεωρούνται ως πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Άλλες πηγές δήλωσαν σήμερα πως δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v