Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πενς: Η Ευρώπη να αλλάξει στάση για Ιράν, Βενεζουέλα, Ρωσία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως οι σύμμαχοι της ΕΕ κάνουν λάθος για το Ιράν και τη Βενεζουέλα, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας αμφισβήτησε τη στρατηγική των ΗΠΑ σε Ιράν και Συρία. Τόνισε επίσης πως γεωστρατηγικά η Ευρώπη δεν έχει συμφέρον από τη διακοπή σχέσεων με τη Ρωσία.

Πενς: Η Ευρώπη να αλλάξει στάση για Ιράν, Βενεζουέλα, Ρωσία

Κριτική στις Ευρωπαϊκές δυνάμεις αναφορικά με το Ιράν και τη Βενεζουέλα άσκησε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, προβαίνοντας σε νέα επίθεση κατά παραδοσιακών συμμάχων της Ουάσινγκτον και απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να συμπεριληφθεί η Ρωσία στις προσπάθειες για παγκόσμια συνεργασία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ομιλίες του και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο ο κ. Πενς και η κα Μέρκελ παρουσίασαν ανταγωνιστικά οράματα ως προς το πώς θα πρέπει η Δύση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες κρίσεις.

«Η Αμερική είναι ισχυρότερη από ποτέ και η Αμερική ηγείται και πάλι στο παγκόσμιο σκηνικό», είπε ο κ. Πενς σε Ευρωπαίους και Ασιάτες αξιωματούχους στο Μόναχο, αναφερόμενος σε αυτό που χαρακτήρισε ως επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέχρι τη Βόρεια Κορέα και ζητώντας στήριξη από τους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Το ‘η Αμερική πρώτα» δεν σημαίνει ‘η Αμερική μόνη’» είπε, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ ως «σπουδαίο» και «εξαιρετικό» και καλώντας την ΕΕ να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον στην εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και στην αναγνώριση του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της χώρας.

«Ηρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αποσυρθούν από την καταστροφική πυρηνική συμφωνία του Ιράν», είπε, ενώ αργότερα πίεσε την κ. Μέρκελ για το θέμα στη διμερή συνάντησή τους.

Της επανέλαβε επίσης την αντίθεση της Ουάσινγκτον στον υπό κατασκευή από Ρωσία και Γερμανία αγωγό αερίου Nord Stream 2. «Δεν μπορούμε να ενισχύουμε τη Δύση αν εξαρτώμαστε από την Ανατολή», είπε ο κ. Πενς.

Η κα. Μέρκελ, η οποία στην ομιλία της υπερασπίστηκε τις εξωτερικές εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας και τους δεσμούς με τη Ρωσία, δήλωσε αργότερα πως είναι παράλογο να υποτεθεί πως η Ρωσία θα είναι αναξιόπιστος παροχέας ενέργειας.

Μιλώντας πριν από τον κ. Πενς, η κα. Μέρκελ διερωτήθηκε αν η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και να αποσυρθούν από τη Συρία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Τεχεράνη στην περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως θα ήταν λάθος να εξαιρεθεί η Ρωσία πολιτικά, ωστόσο κ. Πενς είπε πως η Ουάσινγκτον, «καθιστά τη Ρωσία υπεύθυνη» για την κατάληξη της Ουκρανίας το 2014 και αυτού που η Δύση θεωρεί πως προσπάθεια αποσταθεροποίησής της μέσω κυβερνοεπιθέσεων, παραπληροφόρησης και μυστικών επιχειρήσεων.

«Γεωστρατηγικά, η Ευρώπη δεν μπορεί αν έχει συμφέρον στη διακοπή όλων των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε η κα. Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v