Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρακτικά ΕΚΤ: Ομόλογα και tiering προκάλεσαν μεγάλη αντιπαράθεση

Πάνω από το ένα τρίτο των αξιωματούχων – συμπεριλαμβανομένων και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών Γαλλίας και Γερμανίας- ήταν αντίθετοι με τις αγορές νέων ομολόγων, προχωρώντας στη μεγαλύτερη εσωτερική σύγκρουση της οκτάχρονης θητείας του Μάριο Ντράγκι.

Πρακτικά ΕΚΤ: Ομόλογα και tiering προκάλεσαν μεγάλη αντιπαράθεση

Οι νέες αγορές ομολόγων και το tiering (σ.σ. κλιμακωτή χρέωση για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και αν όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν στην ανάγκη για περισσότερη δράση, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Όπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να μειώσει τα επιτόκια, να αγοράζει ομόλογα και να παρέχει στις τράπεζες κάποια ανακούφιση από τα αρνητικά επιτόκια, εισάγοντας ένα διαβαθμισμένο επιτόκιο καταθέσεων, με την ελπίδα να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις.

Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο των αξιωματούχων – συμπεριλαμβανομένων και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών από τις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ, Γαλλίας και Γερμανίας- ήταν αντίθετοι με τις αγορές νέων ομολόγων, προχωρώντας στη μεγαλύτερη εσωτερική σύγκρουση της οκτάχρονης θητείας του Μάριο Ντράγκι.

Υποστήριξαν ότι διατηρώντας τις αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ θα μπορούσε να «αυξήσει τις απαιτήσεις» των αγορών για περισσότερη αγορά ομολόγων κατά το πέρασμα του χρόνου, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε αμφιβολία τα διάφορα όρια που έχει θέσει η ίδια η ΕΚΤ.

Τα πρακτικά δείχνουν επίσης ότι κάποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων, κατά 20 μονάδες βάσης, εάν το πακέτο στήριξης εξαιρούσε τις νέες αγορές ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v