Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

No fly zone πάνω από τη Συρία ζητά η Τουρκία

H Τουρκία ζήτησε σήμερα οι παγκόσμιες δυνάμεις να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίζονται λόγω των συγκρούσεων.

No fly zone πάνω από τη Συρία ζητά η Τουρκία

Συνεδρίαση υπό το Άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι πρέσβεις του Συμφώνου, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών από αεροπορική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σήμερα το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για διαβούλευση υπό το Άρθρο 4 της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία», έγραψε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Υπό το Άρθρο 4, οποιοσδήποτε σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβούλευση αν πιστεύει πως απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Στόλτενμπεργκ.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε σήμερα οι παγκόσμιες δυνάμεις να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίζονται λόγω των συγκρούσεων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαρετίν Αλτούν, δήωλσε πως η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, θα χάσουν κάθε αξιοπιστία αν δεν σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο RIA ανέφερε πως η Άγκυρα δεν είχε ειδοποιήσει τη Μόσχα για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η αεροπορική επίθεση, παρά το γεγονός πως με τον ρωσικό στρατό υπάρχει τακτική επικοινωνία. Διαβεβαίωσε επίσης πως η επίθεση δεν έγινε από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v