Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλές Ερντογάν κατά πάντων μετά το «χαστούκι» στην Ιντλίμπ

Μετά τις μεγάλες απώλειες στη Συρία, η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για στήριξη στην Ιντλίμπ, βάζοντας στο στόχαστρο «όλες τις γνωστές (συριακές) κυβερνητικές θέσεις» και απειλώντας με άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες. Αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορα η Ελλάδα.

Απειλές Ερντογάν κατά πάντων μετά το «χαστούκι» στην Ιντλίμπ

Τους πρόσφυγες και μετανάστες βγάζει «μπροστά» η Άγκυρα, ως μέσω για να πιέσει τη Δύση να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, μετά και τη χθεσινή αιματοχυσία στην Ιντλίμπ, όπου 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επίθεση, ενώ ζητά από τις μεγάλες δυνάμεις να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Χθες, όπως μετέδωσε το Reuters, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία αποφάσισε να μην εμποδίζει πλέον Σύριους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη δια ξηράς και θαλάσσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) φάνηκε να προσπαθεί να (μισο)ανασκευάσει σήμερα, λέγοντας πως η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία. «Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Ομέρ Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ήδη πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τουρκικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για μερικές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών που έχουν ήδη ξεκινήσει πορεία προς τα σύνορα της βορειοδυτικής επαρχίας Αδριανούπολης, αλλά και προς τις δυτικές παράκτιες περιοχές και με στόχο να περάσουν στα ελληνικά σύνορα δια ξηράς και θαλάσσης.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως απειλήσει με άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη. Αυτό θα σήμαινε ακύρωση της δέσμευσης που ανέλαβε η Τουρκία προς την ΕΕ το 2016, αλλά και ενδεχόμενη εμπλοκή των δυνάμεων της Δύσης στις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ καθώς και «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, όπως αναφέρει το Reuters.

Συναγερμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές είσοδοι προσφύγων στη χώρα μας από τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Εσπευσμένα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο για την ενίσχυση των δυνάμεων και την στεγανοποίηση των συνόρων, την ίδια ώρα που ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης πηγαίνει στη Λέσβο για να εποπτεύσει την φύλαξη των συνόρων στα ακριτικά νησιά μας.

Μόσχα-Άγκυρα συγκρούονται στη Συρία

Στη Συρία, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύγκρουση μεταξύ των στηριζόμενων από τη Μόσχα δυνάμεων του Άσαντ και των στηριζόμενων από την Άγκυρα ανταρτών. Τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις του Άσαντ, με τη στήριξη ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, προσπαθούν σκληρά να ανακαταλάβουν την τελευταία μεγάλη ανταρτοκρατούμενη περιοχή στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ,  έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες, στρατιώτες για να στηρίξει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί πως θα απωθήσει τις δυνάμεις του Άσαντ αν δεν αποσυρθούν από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην περιοχή.

Χθες, σε αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιώτες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Τούρκων στρατιωτών σε 54 από την αρχή του μήνα. Σημειώνεται πως αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων που έχει υποστεί ο Τουρκικός στρατός από μία και μόνη επίθεση από το 1993, όταν αντάρτες του PKK σκότωσαν 33 στρατιώτες στην επαρχία Μπινγκόλ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως περισσότεροι από 200 στόχοι του καθεστώτος Άσαντ στην Ιντλίμπ σφυροκοπούνται από εδάφους και αέρος, «απαντώντας» στην επίθεση κατά των Τούρκων στρατιωτών.

H Τουρκία ζήτησε σήμερα οι παγκόσμιες δυνάμεις να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίζονται λόγω των συγκρούσεων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαρετίν Αλτούν, δήλωσε πως η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, θα χάσουν κάθε αξιοπιστία αν δεν σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο RIA ανέφερε πως, κατά τη Ρωσία, η Άγκυρα δεν είχε ειδοποιήσει τη Μόσχα για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η αεροπορική επίθεση, παρά το γεγονός πως με τον ρωσικό στρατό υπάρχει τακτική επικοινωνία.

Σύμφωνα με το RIA, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε σήμερα πως οι Τούρκοι στρατιώτες που επλήγησαν από τον βομβαρδισμό της 27ης Φεβρουαρίου δεν έπρεπε να βρίσκονταν σε εκείνη τη περιοχή της Συρίας, και πως η Άγκυρα δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη Μόσχα για τη θέση τους. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε το υπουργείο, τα Ρωσικά αεροσκάφη δεν πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στην περιοχή που βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιώτες και η Ρωσία έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει πως ο Συριακός στρατός θα σταματούσε τα πυρά προκειμένου να επιτρέψει την εκκένωση των στρατιωτών.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, προειδοποίησε σήμερα ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας από την Τουρκία, θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία στέλνει δυο πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους cruise Kalibr στη Μεσόγειο προς τις ακτές της Συρίας. 

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, συνεδρίαση υπό το Άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι πρέσβεις του Συμφώνου, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας μετά τον θάνατο τω 33 Τούρκων στρατιωτών από αεροπορική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σήμερα το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για διαβούλευση υπό το Άρθρο 4 της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία», έγραψε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Υπό το Άρθρο 4, οποιοσδήποτε σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβούλευση αν πιστεύει πως απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

Χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον, δήλωσε πως ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη· και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία», σημείωσε η Χάτσινσον. Ωστόσο, πρόσθεσε η Αμερικανίδα, «δεν γίνεται λόγος για το Άρθρο 5 [περί συλλογικής άμυνας] αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ χθες και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».

Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, ενημέρωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

«Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Έκκληση Γκουτέρες για κατάπαυση πυρός

Αν δεν γίνει τίποτε, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα συνεχίσει να «αυξάνεται από ώρα σε ώρα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων» στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα», κρίνει ο Γκουτέρες, αναφέρεται στο κείμενο που διένειμε ο εκπρόσωπος.

ΗΠΑ: Δαμασκός και Μόσχα να σταματήσουν την «αποτροπιαστική» επίθεσή τους στην Ιντλίμπ

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν», τόνισε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να (...) προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση», συνεχίζει το κείμενο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί σχετικά με τα αεροπορικά πλήγματα.

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε παροτρύνει την Τουρκία, όταν ακόμη ο απολογισμός ήταν λιγότερο βαρύς, να εξαγάγει τα σωστά κατ’ αυτήν συμπεράσματα από τις πρόσφατες εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις της και εκείνες της Δαμασκού, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και να προχωρήσει στην ακύρωση της αγοράς των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Οι Τούρκοι τώρα «βλέπουν τη Ρωσία όπως είναι στ’ αλήθεια», βλέπουν «τι κάνει», κι όταν δέχονται επίθεση «τούρκοι στρατιώτες», αυτό πια «ξεπερνά ό,τι κι αν ενώνει την Τουρκία και τη Ρωσία», έκρινε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. Η αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η ίδια, είναι «ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντος» για τους Τούρκους.

Η αγορά των S-400 συγκαταλέγεται στα αιχμηρότερα αγκάθια στη σχέση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, συμμάχων στο NATO. Η Τουρκία αγόρασε τα συστήματα αυτά παρά την απειλή επιβολής αμερικανικών κυρώσεων, προκαλώντας την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης, που λέει πως δεν είναι συμβατά με τα συστήματα της ατλαντικής συμμαχίας. Η αγορά κόστισε στην Άγκυρα την αποπομπή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v