Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από το lockdown»

Την ώρα που χώρες όπως η Αυστρία ετοιμάζονται για έξοδο από τα lockdown, το Imperial College που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει τακτική προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ξεκάθαρη στρατηγική για επιτυχημένη έξοδο. Ο φόβος για απανωτά «μέσα-έξω».

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από το lockdown»

Σε αχαρτογράφητα ύδατα βρίσκονται οι κυβερνήσεις όσον αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον διάσημο επιδημιολόγο Νιλ Φέργκιουσον.

Ο κ. Φέργκιουσον του Imperial College, η έκθεση του οποίου φέρεται να έπεισε τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει την προσέγγισή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Τimes ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την καραντίνα, αν και η διενέργεια τεστ και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων αποτελούν αναμφίβολα χρήσιμα εργαλεία.

«Προφανώς αυτό που θα θέλαμε να βρούμε είναι μια στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κάτι που δεν θα είναι ακριβώς η κανονική ζωή, αλλά θα είναι πιο κοντά στην κανονική ζωή και θα περιορίζει τη μετάδοση. Αυτό θα περιλαμβάνει σίγουρα κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται στην Κορέα, μεγάλη αύξηση στη διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα και στην Κορέα -αι έχω δει ένα μέρος των αναλύσεων που έχουν γίνει εκεί- ότι μπορούν πραγματικά να χαλαρώσουν όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να διατηρήσουν ταυτόχρονα χαμηλά τον ρυθμό μετάδοσης», δήλωσε στους Financial Times ο κ. Φέργκιουσον.

«Οπότε δεν υπάρχει εδώ κάποιο ιδεατό στρατηγικό σχέδιο που εφαρμόζεται», υπογράμμισε. «Υπάρχει κάποια βέλτιστη στρατηγική η οποία θα βοηθήσει το NHS να λειτουργεί κανονικά, θα επιτρέψει να υπάρξει περισσότερη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα από ό,τι αυτή τη στιγμή και θα μας βοηθήσει να περάσουμε τους επόμενους 18 μήνες; Δεν ξέρω τι ακριβώς θα περιλάμβανε μια τέτοια στρατηγική ή αν είναι πλήρως υλοποιήσιμη. Δεν έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Φέργκιουσον πήρε αποστάσεις από μια στρατηγική άρσης των περιοριστικών μέτρων και επανεισαγωγής τους μόλις υπάρξει δεύτερο κύμα της επιδημίας.

«Υπάρχουν πολλά αρνητικά στη στρατηγική αυτή: πρώτον, αυτό θα σήμαινε ότι το NHS θα βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση για πολλούς μήνες. Δεύτερον, θα υπήρχε υψηλή θνησιμότητα ακόμα και με τον εγκλεισμό. Τρίτον, και δεν είμαι ο μόνος που το λέει αυτό, είναι το ζήτημα του πόσο αποδεκτή θα ήταν μια τέτοια στρατηγική, όπου χαλαρώνεις τα μέτρα και μετά λες στον κόσμο, συγγνώμη αλλά πρέπει να πάμε και πάλι σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές συμπεριφορικές μελέτες, που καταδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι θα δυσκολεύονταν να καταπιούν και να αποδεχτούν μια τέτοια στρατηγική», επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v