Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικός Τύπος: Δεν δουλεύει το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το εμβόλιο ενδέχεται να μην εγκριθεί από την ΕΕ για χρήση σε άτομα άνω των 65 ετών. Η εταιρεία διαψεύδει τις πληροφορίες, ενώ το υπ. Υγείας τις αποδίδει σε μπέρδεμα των εφημερίδων.

Γερμανικός Τύπος: Δεν δουλεύει το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών το εμβόλιο κορωνοϊού της AstraZeneca, σύμφωνα με πηγές από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό που επικαλούνται οι Bild και Handelsblatt.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ενδέχεται να μην εγκριθεί από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χρήση σε άτομα άνω των 65 ετών. Η εταιρεία ωστόσο διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ακόμη ένα πλήγμα για την AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το υποψήφιο εμβόλιό της μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η εταιρεία επίσης ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση την Παρασκευή ότι δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους εφοδιασμού έως τα τέλη Μαρτίου.

«Τα δημοσιεύματα που θέλουν το εμβόλιο των AstraZeneca-Οξφόρδης να έχει αποτελεσματικότητα μόλις 8% σε ανθρώπους άνω των 65 ετών είναι εντελώς λανθασμένα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Τον Νοέμβριο δημοσιεύσαμε στοιχεία στο The Lancet που δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις στο εμβόλιο, με το 100% των ηλικιωμένων να παράγουν αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Τα δημοσιεύματα έρχονται σε μία στιγμή που η AstraZeneca είναι πίσω στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης εμβολίων Covid-19 στην ΕΕ. Οι συνομιλίες με το μπλοκ δεν ευοδώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Διαψεύδει το Βερολίνο

Το Βερολίνο διέψευσε ωστόσο σήμερα τις πληροφορίες. Οι εφημερίδες “μπέρδεψαν” πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

“Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα άρθρα μπέρδεψαν δύο πράγματα”, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι εφημερίδες μπέρδεψαν το ποσοστό των ατόμων “μεταξύ 59 και 69 ετών” που συμμετείχαν στις έρευνες του εμβολίου, το οποίο ανερχόταν σε “8%”, με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v