Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Θετικό σήμα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την αναστολή της χρήσης του ως προληπτικού μέτρου σε ευρωπαϊκές χώρες. Σοβαρές αλλεργίες να προστεθούν στις παρενέργειες, λέει ο EMA.

ΠΟΥ: Θετικό σήμα για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Ναι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca», «δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται», δήλωσε σήμερα η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, επικαλούμενες προληπτικούς λόγους. Σήμερα τις ακολούθησε η Βουλγαρία, ενώ η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εμβολιαστική εκστρατεία.

Η αγγλοσουηδική AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασαν χθες, Πέμπτη, υπερασπιζόμενες ένα «ασφαλές» και «αποτελεσματικό» εμβόλιο. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπογράμμισε πως οι ειδικοί του οργανισμού εξετάζουν τις πληροφορίες περί σχηματισμού αιματικών θρόμβων, όμως επισήμανε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση.

«Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος. «Οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας, όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να μην το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε ακόμη πως στις 9 Μαρτίου είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 268 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid, βάσει των στοιχείων που έχει ο ΠΟΥ από τις αρχές κάθε χώρας. «Μέχρι αυτή την ημερομηνία, κανένας θάνατος δεν είχε συνδεθεί με τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, επειδή η κριτική για το εμβόλιο της AstraZeneca γίνεται πιο έντονη και στην Αυστρία, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, προφανώς απορρίπτοντάς την, δήλωσε το μεσημέρι στη Βιέννη, για μία ακόμη φορά, ότι θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτής της εταιρείας, και ότι ευελπιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν μέχρι το καλοκαίρι την ευκαιρία να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra­ze­ne­ca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου.

ΕΜΑ: Να προστεθούν οι σοβαρές αλλεργίες στις παρενέργειες

Σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε στο μεταξύ σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v