Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη μέρα εχθροπραξιών σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ

Τα ισραηλινά αεροσκάφη συνεχίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα και οι μαχητές της Χαμάς «απαντούν» εκτοξεύοντας ρουκέτες στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 132 οι νεκροί από την πλευρά των Παλαιστινίων και 8 από την πλευρά των Ισραηλινών. Διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της βίας.

Έκτη μέρα εχθροπραξιών σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ, με τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς, καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη συνεχίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα και οι μαχητές της Χαμάς «απαντούν» εκτοξεύοντας ρουκέτες στο Ισραήλ, ενώ Αμερικάνοι και Άραβες διπλωμάτες προσπαθούν να βάλουν τέλος στη βία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανέφεραν πως το βράδυ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι από τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα. Μεταξύ αυτών μια γυναίκα και τα τρία παιδιά της, που σκοτώθηκαν από πλήγμα που δέχθηκε το σπίτι τους που βρίσκονταν εντός προσφυγικού καταυλισμού.

Ο ισραηλινός στρατός είπε πως πραγματοποίησε επιθέσεις κατά εγκατάστασης στρατιωτικών πληροφοριών της Χαμάς και αρκετών σημείων εκτόξευσης ρουκετών στη βόρεια Γάζα.

Το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων των Παλαιστινίων δήλωσε πως τα ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν ένα τζαμί, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως ο στρατός διερευνά την αναφορά αυτή.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά των συνόρων, ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στο μεγαλύτερο μέρος του νότιου Ισραήλ, με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια. Στις πόλεις Μπερσεβά και Ασντόντ, κτήρια επλήγησαν από ρουκέτες, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Και ενώ δεν διαφαίνεται το τέλος των μαχών, θύματα ανακοινώνονται και σε άλλες περιοχές στα κατεχόμενα, με τις παλαιστινιακές αρχές να αναφέρουν 11 νεκρούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Από τη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 132 άνθρωποι στη Γάζα, περιλαμβανομένων 32 παιδιών και 21 γυναικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 950, σύμφωνα με στελέχη του τομέα υγείας των Παλαιστινίων.

Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους έχουν ανακοινώσει οκτώ νεκρούς Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων ένας στρατιώτης και δυο παιδιά.

Διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της βίας

Εν τω μεταξύ εν όψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε χθες τον Χάντι Αμρ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, στην περιοχή.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής του αμερικανολιβανέζου διπλωμάτη είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επανέλθει «διαρκής ηρεμία» στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία. «Μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμη», είπε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v