Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία-κορωνοϊός: Ανοίγουν νυχτερινά κέντρα από Ιούλιο

Πάνω από 100 nightclubs από τα 1.600 στη Γαλλία έχουν κλείσει οριστικά λόγω της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με το συνδικάτο του κλάδου φιλοξενίας UMIH. η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα τελειώσει από τις 20 Ιουνίου.

Γαλλία-κορωνοϊός: Ανοίγουν νυχτερινά κέντρα από Ιούλιο

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, επιτρέποντας στον κλάδο να λειτουργήσει και πάλι για πρώτη φορά από τότε που έκλεισαν από το πρώτο lockdown COVID-19 τον Μάρτιο του 2020.

Ο Βεράν δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρωτόκολλα ασφάλειας για το εκ νέου άνοιγμα με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση για τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

«Τον Ιούλιο, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης αναμένεται να ξανανοίξουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πάνω από 100 nightclubs από τα 1.600 στη Γαλλία έχουν κλείσει οριστικά λόγω της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με το συνδικάτο του κλάδου φιλοξενίας UMIH.

Η Γαλλία χαλάρωσε το τρίτο πανεθνικό lockdown --που στόχο είχε να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση του κορωνοϊού-- τον περασμένο μήνα ανοίγοντας εκ νέου τους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης στις 19 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα, επετράπη στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ να ανοίξουν και τους εσωτερικούς τους χώρους για πρώτη φορά σε επτά μήνες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα τελειώσει από τις 20 Ιουνίου καθώς η κατάσταση με την πανδημία βελτιώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Παρελθόν πια οι μάσκες

«Αναπνέουμε» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Λιμπερασιόν, με τις μάσκες πεταμένες στον αέρα... Μια νέα αίσθηση ελευθερίας στους εξωτερικούς χώρους ξεκινάει από σήμερα στη Γαλλία, δέκα μέρες νωρίτερα από τα προκαθορισμένα.

Την Κυριακή λήγει και η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Είχε ξεκινήσει από τις 17 Οκτωβρίου κατ’αρχάς σε Παρίσι και μεγάλες πόλεις και εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις: στις 9 μμ, μετά στις 6 το απόγευμα και από τα μέσα Μαρτίου στις 11μμ, μεταδίδει η Deutsche Welle

Τα στοιχεία που αφορούν στον ιό είναι ενθαρρυντικά και επιτρέπουν κάποιες αλλαγές. Τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 3.200 ημερησίως και στις μονάδες εντατικής οι νοσηλευόμενοι είναι κάτω των 2000.

Η κυβέρνηση θέλησε να δείξει ρεαλισμό. Είχαν ξεκινήσει άλλωστε οι εξαιρέσεις κυρίως για αθλητικά γεγονότα, όπως με το τένις στο Ρολάν Γκαρός, όπου έλαμψε και ο δικός μας Τσιτσιπάς, ώστε να υπάρξει κοινό στις κερκίδες.

Η επιστροφή στα γνώριμα...

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, έχουμε τη μεγάλη γιορτή της Μουσικής και αύριο τη «Γιορτή των Γειτόνων» με συγκεντρώσεις στις γειτονιές.

Η χώρα ξαναζεί, και να μην ξεχνάμε ότι την Κυριακή είναι ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών. Ο δεύτερος είναι στις 27 Ιουνίου.

Ετσι πολλοί αναλογίζονται κατά πόσο η απόφαση για τις μάσκες σήμερα, είναι λίγο-πολύ μια πολιτική απόφαση που σηματοδοτεί την επιτυχία της υγειονομικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε.

Πάντως από τις 2 Ιουνίου ο Πρόεδρος Μακρόν έχει ξεκινήσει το δικό του Γύρο της Γαλλίας, με επισκέψεις στην επαρχία, για να «πιάσει το σφυγμό της χώρας» όπως εξηγεί το περιβάλλον του. Άκρως χρήσιμο βεβαίως ένα χρόνο πριν τις προεδρικές τον Μάϊο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v