Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχεδόν 2.100 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στ΄ανοιχτά της Ισπανίας στο εξάμηνο

Συνολικά, 2.087 μετανάστες από 18 χώρες, κυρίως από τη Δυτική Αφρική, έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στην Ισπανία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, έναντι 2.170 καθ' όλη τη διάρκεια του 2020.

Σχεδόν 2.100 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στ΄ανοιχτά της Ισπανίας στο εξάμηνο

Σχεδόν 2.100 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου προσπαθώντας να φθάσουν στην Ισπανία δια θαλάσσης, σύμφωνα με μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Caminando Fronteras που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος από εκείνον που καταγράφηκε την ίδια περίοδο πέρυσι, και ο υψηλότερος για ένα πρώτο εξάμηνο από το 2007, όταν η Caminando Fronteras άρχισε αυτή την απογραφή.

"Είναι μια φρικτή χρονιά", κατήγγειλε η ακτιβίστρια της ισπανικής μκο 'Ελενα Μαλένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνολικά, 2.087 μετανάστες από 18 χώρες, κυρίως από τη Δυτική Αφρική, έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στην Ισπανία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, έναντι 2.170 καθ' όλη τη διάρκεια του 2020.

Το 2021, περισσότερο από το 90% των θανάτων (1.922) σημειώθηκαν σε 57 ναυάγια στη θαλάσσια διαδρομή προς τις ισπανικές Καναρίους Νήσους.

Οι αφίξεις μεταναστών σε αυτό το αρχιπέλαγος του Ατλαντικού Ωκεανού που βρίσκεται στ΄ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής αυξήθηκαν από τα τέλη του 2019, κυρίως λόγω της άφιξης των περιπολιών στη Μεσόγειο.

Η πιο σύντομη διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά από τις μαροκινές ακτές είναι πάνω από 100 χλμ., ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος διάπλους λόγω των ισχυρών ρευμάτων του ωκεανού.

Η Έλενα Μαλένο απέδωσε την αύξηση του αριθμού των θανάτων φέτος σε μια μεγαλύτερη χρήση φουσκωτών σκαφών, τα οποία είναι λιγότερο ασφαλή, καθώς οι μετανάστες δυσκολεύονται να βρουν ξύλινα πλοιάρια, και σε μια ανεπαρκή συνεργασία μεταξύ των ισπανικών και μαροκινών υπηρεσιών διάσωσης.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε από τη διπλωματική κρίση τον Μάιο που οδήγησε στην είσοδο περισσοτέρων από 10.000 ανθρώπων προερχόμενων από το Μαρόκο στη Θέουτα, ισπανικό θύλακα στη βόρεια ακτή του Μαρόκου, πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, "δεν υπάρχει συντονισμός. Τα δύο κράτη δεν ανταλλάζουν πληροφορίες".

Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και μετά την προειδοποίηση της μκο για ένα πλοίο που κινδυνεύει, κανείς δεν έρχεται στη διάσωση, τόνισε αναφέροντας ότι "οι μετανάστες μπορούν μια ολόκληρη μέρα να παραμένουν αβοήθητοι στη θάλασσα".

Η Μαλένο επισήμανε ότι η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων θανάτων οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα μέλη των οικογενειών των μεταναστών ειδοποιούν την μκο για την εξαφάνιση συγγενών τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, του οποίου η μεθοδολογία καταμέτρησης είναι διαφορετική, 193 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο προς τα Κανάρια Νησιά και 148 στη δυτική Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, 12.622 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία δια θαλάσσης το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες αφίξεις από εκείνες την ίδια περίοδο πέρυσι (7.256).

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακριβή αριθμό των μεταναστών που χάθηκαν κατά τον διάπλου τους.

Επίσης η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη του φερόμενου ως διοργανωτή και του φερόμενου ως πλοηγού της διέλευσης πλοιαρίου στα τέλη Ιουνίου κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε ένα 5χρονο κοριτσάκι. Σχεδόν 30 μετανάστες επέβαιναν στο πλοιάριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v