Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FDA: Με σπάνια διαταραχή συνδέεται το εμβόλιο της J&J

Με νέα παρενέργεια συνδέει η αμερικανική ρυθμιστική αρχή το εμβόλιο. Η σπάνια νευρολογική διαταραχή και τα στοιχεία για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

FDA: Με σπάνια διαταραχή συνδέεται το εμβόλιο της J&J

Η αμερικανική αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 συνδέεται με περίπου 100 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS), μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, σύμφωνα με δημοσιεύματα στους Washington Post και New York Times. 

Από αυτές τις 100 περιπτώσεις, στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή και τα άτομα αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του. 

Με ανακοίνωσή της η FDA αναφέρει ότι «ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν σύνδεση μεταξύ του εμβολίου Janssen (της J&J) και αυξημένου ρίσκου για GBS, δεν είναι επαρκή για να υιοθετηθεί αιτιώδης σχέση». Παράλληλα, σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων. 

Το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περίπου 12,8 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους NYT, οι περιπτώσεις που εμφανίστηκε το σύνδρομο Guillain-Barre μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί με J&J ήταν περίπου τρεις με πέντε φορές περισσότερο από ό,τι αναμένεται στον γενικό πληθυσμό. 

«Είμαστε σε συζητήσεις με την αμερικανική FDA και άλλες ρυθμιστικές αρχές, για τις σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Janssen κατά της Covid-19», αναφέρει η Johnson & Johnson σε ανακοίνωσή της. «Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή και ο αριθμός των περιπτώσεων που ανακοινώθηκαν υπερβαίνει το σύνηθες κατά ένα μικρό ποσοστό», τονίζει. 

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα -συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες. Αυτή η ασθένεια προσβάλλει μεταξύ 3.000 και 6.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο τόσο η CDC όσο και η FDA συνέστησαν διακοπή της διανομής του εμβολίου, καθώς επανεξέταζαν έναν αριθμό ανθρώπων που ανέπτυξαν σημαντικές θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό. Αργότερα απελευθέρωσαν τη διανομή, αφού αποφάσισαν ότι τα οφέλη υπερβαίνουν τα ρίσκα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v