Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφγανιστάν: Σκοτώθηκαν 17 άτομα από εορταστικά πυρά στην Καμπούλ

«Αποφεύγετε τους πυροβολισμούς στον αέρα και αντί γι' αυτό να ευχαριστείτε τον Θεό», έγραψε ο εκπόσωπος των Ταλιμπάν στο Twitter. Συγκρούσεις σε διαδήλωση υπέρ των γυναικών. Άνοιξε το αεροδρόμιο τη Καμπούλ για μεταφορά βοήθειας.

Αφγανιστάν: Σκοτώθηκαν 17 άτομα από εορταστικά πυρά στην Καμπούλ

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην Καμπούλ, μετέδωσαν σήμερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αφού πηγές στους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως οι μαχητές τους πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ, της τελευταίας επαρχίας στο Αφγανιστάν που αντιστεκόταν στην ισλαμιστική οργάνωση.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης στους Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι η επαρχία κατελήφθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Σαμσάντ μετέδωσε πως «πυροβολισμοί στον αέρα» χθες, Παρασκευή, στην Καμπούλ στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους ενώ 41 τραυματίσθηκαν. Το πρακτορείο ειδήσεων Τόλο μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην επαρχία Νανγκαρχάρ, ανατολικά της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Γκουλζάντα Σάνγκαρ, εκπρόσωπος νοσοκομείου στην επαρχιακή πρωτεύουσα Τζαλαλαμπάντ.

Τα πυρά προκάλεσαν την αντίδραση του κύριου εκπροσώπου των Ταλιμπάν, του Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

«Αποφεύγετε τους πυροβολισμούς στον αέρα και αντί γι' αυτό να ευχαριστείτε τον Θεό», έγραψε ο Μουτζάχιντ σε μήνυμά του στο Twitter. «Οι σφαίρες μπορούν να κάνουν κακό σε αμάχους, έτσι μην πυροβολείτε χωρίς να χρειάζεται».

Συνεχίζουν τις μάχες οι δυνάμεις αντίστασης στους Ταλιμπάν

Στο μεταξύ ο επικεφαλής των δυνάμεων της αντίστασης στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξακολουθήσουν να μάχονται.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη μάχη για τον Θεό, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη», έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ο επικεφαλής του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν, ο Αχμάντ Μασούντ.

Η ανάρτηση του Μασούντ φαίνεται να αποτελεί απάντηση στις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Πανσίρ, η μοναδική επαρχία του Αφγανιστάν που δεν ελέγχουν οι Ταλιμπάν, καταλήφθηκε από το ισλαμιστικό κίνημα και ότι οι ηγέτες της αντίστασης έφυγαν από τη χώρα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χθες Παρασκευή ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος δηλώνει ότι βρίσκεται στο σπίτι του στην επαρχία Πανσίρ, επεσήμανε ότι συνεχίζεται η αντίσταση ενάντια στου Ταλιμπάν.

Επί περίπου πέντε ημέρες μαίνονται στην κοιλάδα Πανσίρ σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των μαχητών του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης.

Οι σύντομες συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης απέτυχαν, ενώ ο Μασούντ απέρριψε και τη θέση που του προσέφεραν οι Ταλιμπάν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Φάχιμ Ντάστι εκπρόσωπο της οργάνωσης αντίστασης.

Η οργάνωση ζητεί τη δίκαιη συμμετοχή όλων των εθνοτικών ομάδων στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και των εκλογών.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ άνοιξε και πάλι για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν δήλωσε πως μια τεχνική ομάδα κατάφερε να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φθάνει εκεί βοήθεια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, ο ανταποκριτής του οποίου μετέδωσε επίσης πως επαναλήφθηκαν πτήσεις εσωτερικού.

Ο διάδρομος προσαπογειώσεων του αεροδρομίου έχει επισκευασθεί σε συνεργασία με αρχές στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Κατάρ μετέδωσε πως δύο πτήσεις εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν από την Καμπούλ προς τις πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κανταχάρ.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι κλειστό αφότου τελείωσε η μαζική αερομεταφορά αμερικανών πολιτών, άλλων δυτικών υπηκόων και Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις δυτικές χώρες. Το τέλος της επιχείρησης αυτής σηματοδοτήθηκε με την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, φοβούμενοι για τη ζωή τους υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, έμειναν πίσω όταν η επιχείρηση τελείωσε στο τέλος Αυγούστου. Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί πως όσοι το θέλουν θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στην Ντόχα με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πως η χώρα του συνομιλεί με τους Ταλιμπάν και εργάζεται με την Τουρκία για ενδεχόμενη παροχή τεχνικής υποστήριξης για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση υπέρ των διαιωμάτων των γυναικών

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην Καμπούλ στη διάρκεια διαδήλωσης για τα δικαιώματα των γυναικών.

Βίντεο από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εικονίζουν σκηνές χάους κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους, οι οποίοι δημοσιοποίησαν φωτογραφίες μιας γυναίκας από το κεφάλι της οποίας τρέχει αίμα.

Αφγανές πραγματοποιούν τις δύο τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν Καμπούλ, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και ζητώντας ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Σήμερα οι ακτιβίστριες πραγματοποίησαν διαδήλωση κοντά στο αφγανικό προεδρικό μέγαρο και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν είμαστε οι γυναίκες των χρόνων του '90».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν περισσότερες από δώδεκα γυναίκες να αντιμετωπίζονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν. Γυναίκες φαίνονται να βήχουν, πράγμα που δείχνει ότι έγινε χρήση δακρυγόνων. Άλλες καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν.

«Φαίνεται ότι οι πολιτικές διαδηλώσεις πολιτών δεν επιτρέπονται πια», έγραψε στο Twitter ο αφγανός δημοσιογράφος Ζακί Νταριάμπι.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη δική τους ερμηνεία της ισλαμικής δικδασκαλίας.

Ένας ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανεζκάι, δήλωσε την Τρίτη στο BBC πως δεν πιστεύει ότι γυναίκες θα διοριστούν σε ανώτερες θέσεις στην κυβέρνησή τους. Ωστόσο υποστήριξε πως θα έχουν κάποιο ρόλο.

Την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν οι Ταλιμπάν, στα χρόνια του 1990, οι γυναίκες έπρεπε να είναι πλήρως καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων και δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν έξω χωρίς να συνοδεύονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους. Επιπλέον οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο ούτε να εργάζονται στην κοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v