Πόση δύναμη έχουν οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ να τιθασεύσουν τις τιμές

Ατυπο συμβούλιο των υπουργών της Ευρώπης στη Λουμπλιάνα την Τετάρτη. Καμπανάκι από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας -η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια είναι μία λύση στα ζητήματα που βλέπουμε στις αγορές φυσικού αερίου και όχι η αιτία τους.

Πόση δύναμη έχουν οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ να τιθασεύσουν τις τιμές

Στο θέμα της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου αναφέρεται με δήλωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), μία μέρα πριν το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, που πρόκειται να λάβει χώρα την Τετάρτη. Διπλό το κεντρικό θέμα συζήτησης -πώς θα σταματήσει η κούρσα στις τιμές ενέργειας και κατά πόσο εγκυμονεί κινδύνους στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο άτυπο συμβούλιο στη Λουμπλιάνα, όπου και θα μεταβεί και ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις αναζητώντας τρόπους να τιθασεύσουν τις τιμές.

Στην ανακοίνωσή της η ΙΕΑ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή κατάσταση είναι μία υπενθύμιση στις κυβερνήσεις, ειδικά καθώς επιδιώκουμε να επιταχύνουμνε τις μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια, για τη σημασία των ασφαλών και οικονομικά προσιτών ενεργειακών προμηθειών -ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις κοινωνίες μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Dr Birol. «Οι καλά διαχειριζόμενες μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια είναι μια λύση στα ζητήματα που βλέπουμε στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα -όχι η αιτία τους».

Και συνεχίζει τονίζοντας:

«Οι δεσμοί μεταξύ των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα. Το φυσικό αέριο παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την εξισορρόπηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές περιοχές σήμερα. Καθώς οι μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια προχωρούν σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αρχίσει να μειώνεται, αλλά θα παραμείνει ένα σημαντικό συστατικό της ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε πολλές αγορές. Στη Γερμανία και την Ισπανία, για παράδειγμα, οι τιμές τον Σεπτέμβριο ήταν τριπλάσιες ή τετραπλάσιες των μέσων όρων που παρατηρήθηκαν το 2019 και το 2020.

Αυτή η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, άνθρακα και των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη. Η ισχυρή άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές να στραφούν από φυσικό αέριο στον άνθρακα για παραγωγή ενέργειας -μια τάση που θα ήταν πιο έντονη αν δεν υπήρχε η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στην ευρωπαϊκή αγορά.

 Επίσης, θέτει ευθέως θέμα Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση. «Η ΙΕΑ πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πιο πολλά για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την πληρότητα των αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο» σημειώνει χαρακτηριστικά καιο προσθέτει πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία να κερδίσει πόντους ως ένας αξιόπιστος πάροχος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Την ίδια ώρα, στην επιβεβαίωση ότι η Επιτροπή έχει λάβει επιστολή της ισπανικής κυβέρνησης με την οποία ζητείται ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια προχώρησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τιμ Μακφί.

«Εστάλη μία επιστολή από διάφορους υπουργούς της ισπανικής κυβέρνησης που απευθυνόταν στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Τίμερμανς, την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Βεστάγκερ και την Επίτροπο Σίμσον. Θα το εξετάσουμε και θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση» ανέφερε ο Τιμ Μακφί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει μια σειρά κρατών μελών και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαφές με κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε ότι γίνεται ανάλυση του ζητήματος «διεξοδικά με τρόπο που επισημαίνονται οι πραγματικές αιτίες στην αύξηση των τιμών που αναφέρουν τα κράτη-μέλη για να αναγνωριστούν ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις και σε τι επίπεδο μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό πρέπει να κάνουμε συλλογικά. Η Κομισιόν λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη και συζητά με τα κράτη-μέλη γι'αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v