Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτό είναι το νέο αφεντικό στα Zara

Η Marta Ortega, απόγονος της ισπανικής επιχειρηματικής δυναστείας, αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του εμπορικού κολοσσού που ελέγχει τα Zara.

Αυτό είναι το νέο αφεντικό στα Zara

Ενα μεγάλο ερώτημα πλανάτο πάνω από την Inditex, τον μεγαλύτερο όμιλο λιανικού εμπορίου ένδυσης παγκοσμίως, εδώ και μια δεκαετία: Τι θα συμβεί όταν αποχωρήσει ο Amancio Ortega

Ο 85χρονος ιδρυτής της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρίας αποχώρησε από την προεδρία του ομίλου πριν από μια δεκαετία, αλλά πηγαίνει καθημερινά στο αρχηγείο του ομίλου και ελέγχει ακόμη πλειοψηφικό μερίδιο στον κολοσσό των 89 δισ. ευρώ, κάτι που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στη χώρα του. 

Τώρα το ερώτημα απαντήθηκε. Το διοικητικό συμβούλιο της Inditex ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου, η 37χρονη κόρη του Ortega, Marta, θα αναλάβει την προεδρία του ομίλου. 

Η αντίθεση με τον πατέρα της, που ξεκίνησε τη δουλειά στα 13, δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη και αρνούταν ακόμη και να φωτογραφηθεί έως το 2001, είναι έντονη. Οι εμφανίσεις της Marta Ortega σε fashion shows, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και οι φωτογραφίσεις στη γαλλική και την ιταλική Ριβιέρα της έχουν δώσει την ταμπέλα του σελέμπριτι. 

"Λατρεύει τη μόδα, τον κόσμο της εικόνας και τον συνδυασμό τους", δηλώνει στους Financial Times στέλεχος της εταιρίας κοντά στην Ortega. Μετά από διακριτική εργασία στον όμιλο εδώ και 15 χρόνια, η Marta Ortega παρουσιάστηκε σε συνέντευξη στη Wall Street Journal τον Αύγουστο. «Θα είμαι πάντα όπου με χρειάζεται περισσότερο η εταιρία", είχε δηλώσει τότε.

Αναλυτές και εργαζόμενοι στον όμιλο σημειώνουν ότι η Marta ακολουθούσε πάντοτε τον πατέρα της σε συναντήσεις μεγάλης σημασίας. Οπως και ο πατέρας της, αψηφά το μεγάλο κλειστό γραφείο στο αρχηγείο της Inditex προτιμώντας να δουλεύει μαζί με τους συνεργάτες της και το βασικό της ενδιαφέρον είναι η γυναικεία κολεξιόν της Zara. "Είναι πολύ φυσικό για έναν πατέρα να δίνει τα ηνία στην κόρη του: έχει έλθει η ώρα και είχε ήδη εμπλακεί πολύ περισσότερο στον όμιλο από ότι πιστεύαμε", σχολιάζει αναλυτής της Societe Generale. 

Ωστόσο η άνοδος της Marta παραμένει μια ιστορία οικογενειακών δεσμών και δυο γάμων που καθόρισαν την πορεία της Inditex, όπως και η γέννησή της το 1984. Οταν γεννήθηκε, ο Amancio ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του γυναίκα, Rosalia, που τον βοήθησε να ξεκινήσει την επιχείρηση που προηγήθηκε της Inditex. Σύμφωνα με τη βιογραφία της, έως τη γέννηση της Marta δεν γνώριζε για τη σχέση του συζύγου της με τη Flora Perez, τη μητέρα της Marta. Σήμερα, η Perez - δεύτερη σύζυγος του Amancio- εκπροσωπεί το οικογενειακό μερίδιο 60% στο διοικητικό συμβούλιο της Inditex ενώ τα δυο αδέλφια της, οι οποίοι εργάζονται στον όμιλο επί δεκαετίες, «τρέχουν» τις Zara και Massimo Dutti. Ο σύζυγος της Marta, Carlos Torretta, επίσης δουλεύει για τη Zara. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v