Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ «κεντρικός άξονας» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής

Η νέα γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ επισκέπτεται Παρίσι, Βρυξέλλες και Βαρσοβία. «Οι εταίροι να βασιστούν στη νέα κυβέρνηση».

Η ΕΕ «κεντρικός άξονας» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής

Μια ημέρα αφότου ανέλαβε τα νέας της καθήκοντα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, ξεκίνησε σειρά επισκέψεων γνωριμίας στο εξωτερικό. Όπως είθισται εδώ και πολλά χρόνια για τους νέους γερμανούς υπουργούς Εξωτερικών, πρώτος σταθμός της το πρωί ήταν το Παρίσι όπου συναντήθηκε με το γάλλο ομόλογο της, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Στην επίσκεψη της σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες η κ. Μπέρμποκ συναντήθηκε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ όπως και τον αμερικανό επιτετραμμένο για την προστασία του κλίματος, Τζον Κέρυ.

Σύμφωνα με τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων της νέας κυβέρνησης, τη Γερμανία θα εκπροσωπεί διεθνώς σε θέματα πολιτικής για το κλίμα το υπουργείο Εξωτερικών και όχι όπως στο παρελθόν το υπουργείο Περιβάλλοντος. Την Παρασκευή η κ. Μπέρμποκ θα συναντήσει στη Βαρσοβία τον ομόλογο της, Ζμπίγκνιου Ράου. Με τη Γαλλία και την Πολωνία η Γερμανία συνεργάζεται από το 1991 στο θεσμό του «Τριγώνου της Βαϊμάρης».

Σε ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από την αναχώρηση από το Βερολίνο, η κ. Μπέρμποκ τονίζει, ότι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει με τις επισκέψεις είναι: «Οι εταίροι στην ΕΕ μπορούν από την πρώτη ημέρα να βασιστούν στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Η Ευρώπη είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η εξωτερική μας πολιτική». Η Ανναλένα Μπέρμποκ επισημαίνει επίσης, ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική επιδιώκει πάντα να συνυπολογίζει τόσο την οπτική γωνία των εταίρων, όσο και την ιστορία τους, «ειδικά στα αμφιλεγόμενα ζητήματα».

Παράλληλα τονίζει, ότι «η ΕΕ θα πρέπει να παίρνει στα σοβαρά τις βασικές της αξίες και να επιβάλει τους κανόνες που από κοινού έχουμε καθιερώσει. Ειδικά σε σχέση με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταρρεύσουν τα θεμέλια της Ευρώπης». Η αναφορά αυτή αφορά σαφώς την πολιτική που ακολουθεί η νυν πολωνική κυβέρνηση, προπαντός στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η Γαλλία και η Πολωνία θα είναι και οι πρώτες χώρες που θα επισκεφτεί και ο νέος καγκελάριος. Την Παρασκευή ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Βαρσοβία.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v