Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ του διαλόγου με τη Δύση τάσσεται το ρωσικό ΥΠΕΞ

Προειδοποιεί με «σκληρή και αποφασιστική απάντηση» εάν επιχειρηθούν εκβιασμός και επέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας. Σε Ρωσία και Ουκρανία μεταβαίνει η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Υπέρ του διαλόγου με τη Δύση τάσσεται το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει έναν ισότιμο διακρατικό διάλογο με τη Δύση στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να της απευθύνεται με «διδακτικό τόνο», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ νεολαίας Ρώσων ομογενών στο Μινσκ της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

«Έχουμε μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση: δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν και δεν διδάσκουμε κανέναν, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν ισότιμο διακρατικό διάλογο με όλους στη σταθερή βάση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Ρουντένκο, συμπληρώνοντας ότι «την ίδια στιγμή δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες να συνομιλήσουν μαζί μας με διδακτικό, αλαζονικό τρόπο, πολύ περισσότερο να μας εκβιάσουν, να εμπλακούν στις εσωτερικές μας υποθέσεις, η απάντηση θα είναι σκληρή και αποφασιστική».

Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, η κατάσταση στον κόσμο παραμένει δύσκολη και «η κύρια αιτία είναι η απροθυμία των δυτικών εταίρων μας να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα του αναδυόμενου πολυκεντρικού συστήματος της παγκόσμιας τάξης, η πεισματική επιδίωξή τους να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν με τη βία, βασιζόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα παράνομων εργαλείων», είπε ο Ρουντένκο, υποστηρίζοντας ότι η Δύση χρησιμοποιεί μονομερείς περιοριστικές κυρώσεις και φθάνει έως «την απευθείας εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών, στις έγχρωμες επαναστάσεις».

Όπως δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, σκοπίμως καταστρέφεται η «διεθνής νομική αρχιτεκτονική με βάση τον ΟΗΕ», που διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρείται «η υποκατάσταση [του ΟΗΕ] από μία συμφέρουσα μόνο για τις δυτικές χώρες τάξη πραγμάτων, βασισμένη σε κανόνες, που διαμορφώνονται μυστικά, σε βολικά για τη Δύση σχήματα, με περιορισμένη συμμετοχή, κατά παράκαμψη του ΟΗΕ». Υπ' αυτές τις συνθήκες για τη Ρωσία έχει πρώτη προτεραιότητα η δραστηριοποίησή της εντός της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS), της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ανήλθε σε νέο επίπεδο η διαδικασία εμβάθυνσης των δεσμών ολοκλήρωσης με τη Λευκορωσία μέσω του Ενωσιακού κράτους».

Σε Ρωσία και Ουκρανία η υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν την πλέον υψηλόβαθμη διπλωμάτη τους για ευρωπαϊκές υποθέσεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία προκειμένου να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις δρ Κάρεν Ντόνφριντ θα ταξιδέψει στο Κίεβο και στη Μόσχα στις 13-15 Δεκεμβρίου προκειμένου να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να ενισχύσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"[Η Ντόνφριντ] θα τονίσει ότι μπορούμε να επιτύχουμε διπλωματική πρόοδο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ντονμπάς μέσω της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ".

Οι συμφωνίες αυτές, που επιτεύχθηκαν το 2015 προκειμένου να θέσουν τέλος στον πόλεμο που είχε ξεσπάσει ένα χρόνο νωρίτερα σε αυτή την ουκρανική περιοχή ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, δεν τηρήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι και η Ουκρανία κατηγορούν τις τελευταίες εβδομάδες τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα για μια ενδεχόμενη εισβολή στη γειτονική χώρα -- κάτι που διαψεύδει το Κρεμλίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε βιντεοδιάσκεψη την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και απείλησε τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων χωρίς προηγούμενο σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Κιέβου.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν μεγάλες, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να αναθέσουν στις ομάδες τους να συναντηθούν για να δουν αν είναι δυνατή μια διπλωματική αποκλιμάκωση. Η επίσκεψη της Κάρεν Ντόνφριντ θα είναι ως εκ τούτου το πρώτο στάδιο αυτής της διπλωματικής διαδικασίας.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει πως η λύση περνάει μέσα από την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και προτείνει τη μεσολάβησή της. Αυτή, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του, γίνεται σε υποστήριξη του "Σχήματος της Νορμανδίας" που προήδρευσε της υπογραφής των συνομιλιών και της παρακολούθησής τους μέχρι σήμερα και αποτελείται από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v