Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του 2022

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Πολύ δύσκολη μια αύξηση επιτοκίων το 2022.

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του 2022

Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με τη βοήθεια των υποστηρικτικών πολιτικών, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Η ανάπτυξη κινείται σε πιο μέτρα επίπεδα αλλά η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει και πάλι ρυθμούς κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, υπογράμμισε.

Η ίδια επισήμανε ότι το τελευταίο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Όμικρον έχουν παρακινήσει κάποιες χώρες να επαναφέρουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και ότι σε κάποιες βιομηχανίες υπάρχουν ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού. «Οι παράγοντες αυτοί περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και αποτελούν αντίθετο άνεμο για το οικονομικό outlook», τόνισε.

Ωστόσο, αν και η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και συνολικά οι κοινωνίες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι αυτό έχει περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία. 

Ειδικότερα για την Όμικρον, η ίδια υποστήριξε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τη νέα μετάλλαξη και δεν μπορεί να υπολογιστεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπός της.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Το outlook του πληθωρισμού έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, αλλά ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%.

H κα Λαγκάρντ τόνισε ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν λίγο πριν την αύξηση των επιτοκίων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι με τις τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2022 και προς τα πάνω για το 2023.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% το 2021, στο 3,2% το 2022, στο 1,8% το 2023 και στο 1,8% το 2024, σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Οι διαφωνούντες

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία για τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά υπήρξαν κάποια μέλη που διαφώνησαν.

Πληροφορίες του Reuters μιλούν για το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Γερμανία, καθώς τα επονομαζόμενα "γεράκια" της ΕΚΤ φαίνεται να είναι δυσαρεστημέναι για την παράταση των επανεπενδύσεων PEPP έως το 2024, χωρίς να ορίζεται ημερομηνία λήξης για το APP.

Η Ελλάδα

Η Κριστίν Λαγκάρντ ερωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου και για την Ελλάδα. Σημείωσε ότι η χώρα έκανε πραγματικά πολύ καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τον τελευταίο καιρό.

Βελτίωσε την αξιολόγησή της αλλά δεν έχει ακόμα την αξιολόγηση που την κάνει επιλέξιμη για αγορές από την ΕΚΤ, από το πρόγραμμα αγορών APP, τόνισε η ίδια.

Γι’ αυτό έγινε η συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της απόφασης, πρόσθεσε. Είναι ισχυρό σήμα, δήλωσε και επεσήμανε ότι αυτή η κίνηση είχε μεγάλη αποδοχή στο Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v