Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό ριμπάουντ για τη λίρα μετά τις υποσχέσεις Ερντογάν

Μια απίστευτη ανατροπή καταγράφηκε στο νόμισμα της χώρας, που μετά το ιστορικό χαμηλό βρέθηκε αίφνης να κερδίζει 47%! Η υπόσχεση του Ερντογάν να προστατεύσει τους Τούρκους καταθέτες, που άλλαξε το κλίμα. Γιατί διεθνείς αναλυτές εμφανίζονται δύσπιστοι.

Ιστορικό ριμπάουντ για τη λίρα μετά τις υποσχέσεις Ερντογάν

Η τουρκική λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας μάλιστα από το ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα, αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του νομίσματος, που κλονίστηκε από τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και την έκρηξη του πληθωρισμού.

Η λίρα κάποια στιγμή χθες έπεφτε έως και 11% κοντά στις 18,36 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ποτέ, μετά τα σχόλια του προέδρου το Σαββατοκύριακο που έδειξαν ότι θέλει να δει τα επιτόκια να πέφτουν ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας βοήθησαν ώστε να γίνει ένα ράλι κοντά στο 47% από το ημερήσιο χαμηλό και να βρεθεί στις 12,28 λίρες ανά δολάριο.

Το νόμισμα έκλεισε τη μέρα περίπου 24% πιο ισχυρό από το επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από το 1983, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η τουρκική λίρα σημείωνε αρνητική κίνηση, περιορίζοντας ένα μέρος από την άνοδο της Δευτέρας -το νόμισμα έχανε 1,2%, φτάνοντας στις 13,49 λίρες ανά δολάριο. 

Ωστόσο, τις πρωινές ώρες επεκτείνει ξανά τα κέρδη της. Σύμφωνα με το Bloomberg, νωρίτερα κέρδιζε 15% έναντι του δολαρίου, στις 11,31 λίρες ανά δολάριο, ενώ αυτή τη στιγμή τα κέρδη είναι 9,6%, με την ισοτιμία στις 12,04 λίρες ανά δολάριο.

Η τελευταία σημαντική αλλαγή ήρθε αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός νέου προγράμματος για την προστασία των αποταμιεύσεων από τις διακυμάνσεις του τοπικού νομίσματος. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες, εάν η πτώση της έναντι «σκληρών» νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα μέτρα αποσκοπούν στον μετριασμό της ζήτησης των λιανικών επενδυτών για δολάρια και στον τερματισμό της τρίμηνης αναταραχής στο νόμισμα της χώρας. Αλλά το πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι επενδυτές μένει να φανεί.

Η αντίδραση του νομίσματος έγινε μετά τις εργάσιμες ώρες στην Τουρκία και οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο πόσο θα διατηρηθεί η θετική ανταπόκριση των παγκόσμιων αγορών συναλλάγματος, όταν οι traders στη γειτονική χώρα έχουν την ευκαιρία να σταθμίσουν τα γεγονότα. Εγινε επίσης σε μια εβδομάδα που επηρεάζεται από τις διακοπές και πριν από το τέλος του έτους, παράγοντες που ιστορικά επηρεάζουν τη ρευστότητα στις αγορές συναλλάγματος.

Η τελευταία κίνηση του Ερντογάν «θα μπορούσε να βοηθήσει το νόμισμα, αλλά νομίζω ότι εξαρτάται από την αξιοπιστία και το κατά πόσον οι καταθέτες πιστεύουν ότι αυτή είναι μια πολιτική που μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Brendan McKenna, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στη Wells Fargo στη Νέα Υόρκη. «Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικοί θεσμοί δεν έχουν πολλή αξιοπιστία, επομένως μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις στο να πειστούν οι Τούρκοι καταθέτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v