Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο ενισχύθηκε 25% τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. «Καρφιά» Βεστάγκερ κατά της Gazprom.

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν την Παρασκευή στην Ευρώπη, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την ασφάλεια μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που ενέτειναν τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν καθησύχασαν τους φόβους της για την ασφάλεια, εγείροντας αμφιβολίες για την προοπτική να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η είδηση ώθησε το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο σχεδόν 25% υψηλότερα τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, σκαρφαλώνοντας στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι traders φοβούνται ότι αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις θα περιορίσουν τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο, ακριβώς τη στιγμή που τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ αυτή την εποχή του χρόνου.

Την Πέμπτη η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η απόφαση της Gazprom να περιορίσει την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο παρά την αύξηση της ζήτησης, «θεωρείται προκλητική» και ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν ερωτήματα στους προμηθευτές, ανάμεσά τους και στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου.

«Έχουμε απευθύνει ερωτήσεις σε αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στον τομέα αυτόν. Λάβαμε πολλές απαντήσεις αλλά ακόμα περιμένουμε και άλλους, περιλαμβανομένης της Gazprom. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα στοιχεία από αυτούς για να προχωρήσουμε την ανάλυσή μας», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ πρόσθεσε ότι το θέμα των υψηλών τιμών της ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v