Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο». «Σταματήστε να διαδίδετε ανοησίες» απαντά η Μόσχα. Άρχισε να φθάνει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Παραιτήθηκε ο αρχηγός του ΠΝ της Γερμανίας μετά τις δηλώσεις υπέρ Πούτιν.

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας διατηρούν δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, «ο ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα του Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργός από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικός πρωθυπουργός), του Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), του Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και του Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2014).

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», ερίζει το Φόρεϊν Όφις, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται πάντα ανεπτυγμένοι στα ουκρανικά σύνορα.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει, αλλά συναρτά την αποκλιμάκωση με τη σύναψη συμφωνιών για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ειδικά τη μη διεύρυνση του NATO, πάνω απ’ όλα στην Ουκρανία. Η αξίωση αυτή χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από τη Δύση, που απειλεί τη Ρωσία με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιτεθεί.

Οι βρετανικές κατηγορίες διατυπώθηκαν την ώρα που επιχειρείται εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα έπειτα από αρκετές εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης· Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, ο Σεργκέι Σόιγκου, δέχθηκε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας –για πρώτη φορά από το 2013–, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο η πρόσκληση αυτή ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις βρετανικές κατηγορίες.

«Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σήμερα φέρνουν στο φως το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία και τον τρόπο που σκέπτεται το Κρεμλίνο», έκρινε η υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ Λιζ Τρας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αξίωσε η Μόσχα να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» της κρίσης και να «πάρει τη διπλωματική οδό», προειδοποιώντας για πολλοστή φορά ότι «κάθε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος με οδυνηρά κόστη».

Αντιδρώντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι ισχυρισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν «απόδειξη» πως οι χώρες του ΝΑΤΟ και όχι η Ρωσία «κλιμακώνουν τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία», ενώ απαίτησε από το Foreign Office να «σταματήσει να διαδίδει ανοησίες».

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθιά ανησυχητικά» όσα κατήγγειλε η Βρετανία περί σχεδίου της Ρωσίας να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στην Ουκρανία.

«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

O Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τον Γεβγκένι Μουράγεφ, ένα «πολύ γελοίο πρόσωπο», ως εκλεκτό του Κρεμλίνου για να ηγηθεί της χώρας έπειτα από μια ρωσική εισβολή. Τον Μουράγεφ κατονόμασε, μεταξύ άλλων πιθανών υποψηφίων, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ποντόλιακ πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν στήριξε πρόσωπα που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στην προσαρτημένη Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Επομένως «θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του όσο πιο σοβαρά γίνεται αυτήν την πληροφορία», σημείωσε.

Ουκρανία: Θα διαλύσουμε τις φιλορωσικές "ολιγαρχικές και πολιτικές δομές", δηλώνει σύμβουλος της προεδρίας

Η Ουκρανία «θα συνεχίσει να εξαρθρώνει» κάθε φιλορωσική ομάδα, μετά και τις κατηγορίες της Βρετανίας ότι η Μόσχα επιδιώκει να εγκαταστήσει μια φιλορωσική ηγεσία στο Κίεβο, ανέφερε σήμερα ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Το κράτος μας θα συνεχίσει την πολιτική της διάλυσης κάθε ολιγαρχικής και πολιτικής δομής που θα μπορούσε να δράσει για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή που συνεργάζεται με τους (Ρώσους) κατακτητές», σύμφωνα με τις γραπτές δηλώσεις που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Το όνομα του πρώην βουλευτής Γεβγκένι Μουράγεφ, τον οποίο κατονόμασε το Λονδίνο ως πιθανή επιλογή της Ρωσίας, «δεν προκαλεί έκπληξη», εκτίμησε. «Οι κυβερνήσεις των εταίρων μας άρχισαν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να αποκαλύπτουν τους ‘φίλους της Ρωσίας’», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς, με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι δύο από τους τέσσερις είναι εν ενεργεία βουλευτές.

«Οι βρετανικές πληροφορίες ολοκληρώνουν» τη λίστα των προσώπων που έχουν επιλεγεί από το Κρεμλίνο για «να προσπαθήσουν να προωθήσουν τα ρωσικά συμφέροντα», συνέχισε.

Στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις κατονομάζονται άλλοι τέσσερις Ουκρανοί που «είναι σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών». Ο ένας από αυτούς, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Σίφκοβιτς περιλαμβάνεται και στην αμερικανική λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Φτάνει αμερικανική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, το βράδυ της Παρασκευής άρχισε να φθάνει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, για άμυνα έναντι μιας πιθανής εισβολής της Ρωσίας.

Η πρεσβεία, με ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε πως το υλικό «περιλαμβάνει περίπου 200.000 λίβρες θανάσιμης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για τους υπερασπιστές της Ουκρανίας της πρώτης γραμμής».

Δεν στέλνει όπλα η Γερμανία – Έντονη δυσαρέσκεια στο Κίεβο

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την άρνηση του Βερολίνου να αποστείλει όπλα στο Κίεβο που ανησυχεί για επικείμενη εισβολή έπειτα από την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορά της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την γερμανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο Ανκα Φελχουζεν μετά τις «απολύτως απαράδεκτες», σύμφωνα με το Κίεβο, δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοησία» το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσάπτουν στην Ρωσία την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποστείλει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής όπλων.

«Σήμερα, η ενότητα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία είναι πιο σημαντική από ποτέ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι Γερμανοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν την ενότητα με τέτοια λόγια και πράξεις και να ενθαρρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στην Γερμανία για την υποστήριξη που έχει ήδη δώσει, αλλά «αυτές οι δηλώσεις είναι απογοητευτικές», πρόσθεσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν θα συνέβαλλε αυτήν την στιγμή στην εκτόνωση της κρίσης.

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας μετά τις δηλώσεις υπέρ Πούτιν

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ παραιτήθηκε μετά τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό», ότι το Κίεβο δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας και ότι «ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας.

«Αυτό που θέλει πραγματικά είναι ο σεβασμός. Και, Θεέ μου, το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά – και πιθανόν να του αξίζει», είπε, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία παλιά και σημαντική χώρα.

Ο Σένμπαχ παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι «η χερσόνησος της Κριμαίας χάθηκε, δεν θα επιστραφεί ποτέ, αυτό είναι γεγονός».

Ο γερμανός αντιναύαρχος ζήτησε το απόγευμα συγγνώμη χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «απερίσκεπτες». Δεν υπάρχει αμφιβολία, ήταν ξεκάθαρα λάθος», έγραψε στο Twitter.

Αλλά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ εξηγεί ότι υπέβαλε την παραίτησή του για να αποφευχθεί «περαιτέρω βλάβη για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο είπε ότι τα σχόλια του Σένμπαχ δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Γερμανίας, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στη διατύπωσή τους. «Ο αντιναύαρχος Σένμπαχ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του» στην υπουργό Άμυνας, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v