Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες Ρώσων: Τι λέει η Μόσχα, τι πιστεύουν οι Δυτικοί

Κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμεων η περικύκλωση του Κιέβου. «Κολλημένη» παραμένει η τεράστια φάλαγγα βόρεια της πόλης. Γιατί περικυκλώθηκε και βομβαρδίζεται η Μαριούπολη. Ετοιμάζεται νέα επίθεση στη Χερσώνα.

Απώλειες Ρώσων: Τι λέει η Μόσχα, τι πιστεύουν οι Δυτικοί

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις για να υποστηρίξουν την περικύκλωση του Κιέβου αλλά πραγματοποίησαν λίγες εδαφικές προόδους, σημειώνει το Αμερικανικό Κέντρο Στρατιωτικών Μελετών, σε ανάλυσή του για τα δεδομένα στο πεδίο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθετικές επιχειρήσεις και στους δύο άξονες προέλασης προς το Κίεβο μετά από μια μεγάλη παύση για 72 ώρες, προκειμένου να ενισχύσουν και να ανεφοδιάσουν τα στρατεύματά τους βόρεια και δυτικά του Κιέβου.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις για να περικυκλωθεί το Κίεβο είναι η κύρια προσπάθεια της Μόσχας. Τα ρωσικά στρατεύματα αναλαμβάνουν επίσης τρεις παράλληλες προσπάθειες, μία για να καταλάβουν το Χάρκοβο, μία για να καταλάβουν τη Μαριούπολη και να εξασφαλίσουν τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει τις περιοχές των αποσχιστών με την Κριμαία και μία για να εξασφαλίσουν τη Χερσώνα και να θέτουν προϋποθέσεις για μια κίνηση δυτικά προς το Μικολάγιεβ και την Οδησσό.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα και ξεκίνησαν βομβαρδισμό ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών στη Μαριούπολη, σε μια πιθανή προσπάθεια να αναγκάσουν την πόλη να παραδοθεί, ενώ σημειώνουν λίγα εδαφικά κέρδη στο Χάρκοβο.

Στο Κίεβο το μεγάλο ρωσικό κομβόι οχημάτων μάχης και υλικοτεχνικής υποστήριξης που παρατηρήθηκε βόρεια της πόλης τις τελευταίες 48 ώρες είναι πιθανό τώρα να υποστηρίζει τις επιθέσεις. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην περικύκλωση τις επόμενες ημέρες, αντί για μια άμεση επίθεση στην πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν τις μετωπικές επιθέσεις στο Χάρκοβο στις 2 Μαρτίου και συνέχισαν να χρησιμοποιούν βομβαρδισμούς περιοχής, αυξάνοντας δραματικά τις ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές και τις απώλειες αμάχων. Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις φαίνεται να διεξάγουν άλλη μια μετωπική επίθεση στο Χάρκοβο από τα βορειοανατολικά αντί να περικυκλώσουν την πόλη και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν παρατεταμένη ουκρανική αντίσταση.

Οι απώλειες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (MoD) δημοσίευσε ψευδώς μειωμένους αριθμούς ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία για πρώτη φορά στις 2 Μαρτίου, αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί να αποκαλύψει τυχόν ρωσικές απώλειες. Το Υπουργείο Εξωτερικών πιθανότατα προετοιμάζει το ρωσικό κοινό για ρωσικές απώλειες, καθώς τραυματισμένοι στρατιωτικοί και φέρετρα αρχίζουν να επιστρέφουν στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Υποστράτηγος Igor Konashenkov ισχυρίστηκε ότι πάνω από 2.870 Ουκρανοί και 498 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 2 Μαρτίου. Ο Konashenkov δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει 572 Ουκρανούς. 

Ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε στο CNN ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν περίπου 5.800 θανάτους Ρώσων στρατιωτών. Ένας Ουκρανός στρατιωτικός σύμβουλος είπε στο Reuters ότι οι νεκροί Ρώσοι ξεπέρασαν τις 7.000 στις 2 Μαρτίου. Οι αρχές στην περιφέρεια Gomel της Λευκορωσίας έκαναν λόγο για εισροή Ρώσων στρατιωτικών σε πολιτικά νοσοκομεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v