Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ στις τιμές σιταριού και νικελίου, +13% το φυσικό αέριο

Άνοδος έως 5,4% για την τιμή του σιταριού και 13% για το νικέλιο, νέο άλμα για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 13η ημέρα. Ράλι 25% για το ρούβλι. Πιέσεις στις ασιατικές αγορές.

Ρεκόρ στις τιμές σιταριού και νικελίου, +13% το φυσικό αέριο

Τα futures του σιταριού και του νικελίου κατέγραψαν νέα ρεκόρ καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, απειλώντας να αυξήσει ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής ζωτικής σημασίας υλικών. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.

Τα futures του σιταριού έφτασαν να καταγράφουν άνοδο έως 5,4% στα 13,63 δολάρια το μπούσελ στην αρχή της συνεδρίασης στο Χονγκ Κονγκ, αν και λίγο αργότερα υποχώρησαν και κατέγραφαν πτώση 2%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το συμβόλαιο αναφοράς του νικελίου έκανε άλμα άνω του 13% στο ρεκόρ υψηλό των 57.000 δολαρίων ο τόνος, σύμφωνα με το Reuters, μετά το χθεσινό ιστορικό άλμα του 70% στις 50.300 δολάρια ανά τόνο.

Κέρδη για τις τιμές πετρελαίου

Κοντά σε υψηλά 14 ετών οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δράσουν μόνες τους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αντί να συνεργαστούν με συμμάχους στην Ευρώπη, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ευρύτερη διακοπή των προμηθειών αργού.

Αργά τη Δευτέρα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση, αν και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, απέρριψε τα σχέδια για ενεργειακό εμπάργκο.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 3%, στα 123 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 3,6%, φτάνει στα $127,59.

Αλμα 8% κάνει το παλλάδιο, στις $3.135, κατά 3,7% ενισχύεται η πλατίνα, στα $1.157,20, ενώ κέρδη 1,4% καταγράφει ο χρυσός, στις $2.023,70.

Ανηφορίζει 13% το φυσικό αέριο

Να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 απείλησε η Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στις ενεργειακές αγορές και να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή ακόμη περισσότερο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα που «αντανακλούν» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ -ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποθέσεις-, σε τηλεοπτική ομιλία αργά τη Δευτέρα. Είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και ότι ο αγωγός λειτουργεί επί του παρόντος «με την πλήρη δυναμικότητά του».

Αλμα 13,6% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις συναλλαγές της Δευτέρας, στα 258,280 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, χαμηλότερα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Shanghai Composite να καταγράφει απώλειες 1,12% στις 3.335 μονάδες, το Nikkei 1,53% στις 24.836 μονάδες, τον Kospi 0,78% στις 2.630 μονάδες, τον Hang Seng 0,15% στις 21.032 μονάδες και τον ASX 0,93% στις 7.252 μονάδες.

Ως προς την αγορά συναλλάγματος, το ρούβλι αναμένεται να καταγράψει άνοδο έως και 25% έναντι του δολαρίου στο offshore trading σήμερα, λόγω της διαφωνίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την απαγόρευση στις ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές, σύμφωνα με το Bloomberg. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 1998, σημειώνει το πρακτορείo, αλλά έρχεται μετά τη βύθιση σε ιστορικό χαμηλό χθες Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v