Καρδιακή προσβολή υπέστη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως ισχυρίζεται Ρωσοϊσραηλινός επιχειρηματίας, τονίζοντας μάλιστα ότι το επεισόδιο δεν προήλθε από φυσικά αίτια.
Ο Σοϊγκού, δεξί χέρι του Πούτιν και επικεφαλής του ρωσικού στρατού για μια δεκαετία, υπήρξε βασικός υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία στις πρώτες εβδομάδες, αλλά πρόσφατα δεν εμφανίζεται στις τακτικές ενημερώσεις του Κρεμλίνου, γράφει η Daily Mail.
Η σχέση των δύο ανδρών φαίνεται πως τέθηκε σε δοκιμασία στα τέλη Μαρτίου, εξαιτίας της αργής προόδου των πολεμικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αφού ο Ρώσος πρόεδρος πληροφορήθηκε την έκταση των ρωσικών απωλειών, υποστηρίζουν αμερικανικές πληροφορίες.
Ο 66χρονος Σοϊγκού θεωρείται πως βρίσκεται στην εντατική ύστερα από «βαρύ έμφραγμα» που «δεν θα μπορούσε να επέλθει από φυσικά αίτια», δηλώνει ο Λεονίντ Νεβζλίν, και υποδηλώνει ότι ο επί μακρόν έμπιστος του Πούτιν πιθανώς επιχειρήθηκε να δολοφονηθεί με εντολή του «αφεντικού» του.
Ο Ρώσος υπουργός εθεάθη για τελευταία φορά την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς σχετικά με την ανάπτυξη της Αρκτικής, αλλά δεν μίλησε. Υπάρχουν εικασίες, συνεχίζει η Daily Mail, ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί παλιά πλάνα του Σοϊγκού, παρόλο που ο ίδιος έχει αποσυρθεί εδώ και εβδομάδες.
Ο Σοϊγκού διορίστηκε υπουργός Άμυνας το 2012 και ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους και ποροσωπικός φίλος του Πούτιν.
Ο Νεβζλίν, πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και κορυφαίο στέλεχος της αγοράς πετρελαίου, είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να φύγουν όταν έγιναν στόχος του Κρεμλίνου το 2003, αφού ο Πούτιν αποφάσισε να καταλάβει την πετρελαϊκή εταιρεία Yukos.
Υποστηρίζει ακόμη ότι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία είκοσι στρατηγοί που κατηγορούνται για υπεξαίρεση 10 δισ. δολαρίων που διατέθηκαν για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.
Εάν οι ισχυρισμοί του εξόριστου επιχειρηματία αποδειχθούν αληθείς, καταλήγει το δημοσίευμα, θα επιβεβαιωθούν οι υποψίες για μεγάλη απομόνωση του Πούτιν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, και ειδικά των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Νεβζλίν ισχυρίστηκε επίσης ότι το Κρεμλίνο έχει κινήσει ποινική δίωξη εναντίον του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, 50 ετών, ο οποίος τον Μάρτιο επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία.