Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Λάθος το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας

Δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας, διαμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος. Θα υποβάλλουμε αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, του ανακοίνωσε ο Φινλανδός ομόλογός του.

Πούτιν: Λάθος το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Aπό την πλευρά του το Ελσίνκι, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις».

«Ο πρόεδρος Νιινίστο ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία θα αποφασίσει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μερικές ημέρες» σημειώνεται σε ανακοίνωση.

Η σκανδιναβική χώρα «θέλει να ασχοληθεί με τρόπο σωστό και επαγγελματικό με πρακτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με το γεγονός ότι είναι μια χώρα γειτονική της Ρωσίας», διαβεβαίωσε το Ελσίνκι.

Σύμφωνα πάντα με το Ελσίνκι, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για ένα πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

Προληπτικά μέτρα

Η Μόσχα θα λάβει ανάλογα προληπτικά μέτρα εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομές πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στη Φινλανδία και τη Σουηδία και δεν βλέπει «πραγματικούς» λόγους για να ενταχθούν αυτές οι δύο χώρες στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Γκρούσκο. Συμπλήρωσε ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει η Συμμαχία στις δυο χώρες.

Οι δηλώσεις έρχονται λίγα 24ωρα αφότου ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι εξαπέλυσε απειλές για τις δυο χώρες. «Αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μεταβληθούν εν μια νυκτί από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε στόχο για τη Ρωσία» απείλησε. «Γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγεται ορισμένες αντανακλαστικές κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v