Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιλαμβάνει το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία

Τα τέσσερα στάδια στα οποία εκτυλίσσεται το ιταλικό σχέδιο για τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Εξετάζει τις ιταλικές προτάσεις το Κίεβο.

Τι περιλαμβάνει το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία

«Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τον διάλογο για κατάπαυση του πυρός και, φυσικά, για την ειρήνη». Με τα λόγια αυτά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στο σχέδιο ειρήνευσης της χώρας του για την Ουκρανία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τέσσερα στάδια.

Το πρώτο αφορά την κατάπαυση του πυρός, με αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου. Πρόκειται για την πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση.

Η δεύτερη, συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας και με τις συμμαχίες που θα μπορέσει να συνάψει. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το σχέδιο της Ιταλίας, είναι να μπορέσει να συνδυαστεί το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας, με την δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρίτο βήμα, είναι η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας- Ουκρανίας, για να βρεθεί λύση, κυρίως, σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Ντομπάς και στην Κριμαία. Ο στόχος, είναι να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ολική αυτονομία των περιοχών αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτόνομης διαχείρισης της ασφάλειας.

Το Κίεβο εξετάζει τις ιταλικές προτάσεις

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο του ιταλικού σχεδίου ειρήνευσης, σχετίζεται με την υπογραφή ευρείας συμφωνίας, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, με την συνεργασία του ΟΑΣΕ. Αρχίζοντας από την σχέση Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση Ντράγκι ελπίζει να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Μόσχας για βαθμιαία αποχώρηση από τις περιοχές στις οποίες εισέβαλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο πρόεδρος Ζελένσκι, μαζί με συνεργάτες του, εξετάζει με ενδιαφέρον την ιταλική πρόταση και διαμηνύει ότι κύριο σημείο εκκίνησης, παραμένει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

«Στηρίξαμε τους Ουκρανούς και αυτό μας παρέχει την αναγκαία αξιοπιστία για την προώθηση του διαλόγου. Δεν κάναμε πίσω, όταν χρειάστηκε να βοηθήσουμε τον λαό αυτό, ο οποίος δέχθηκε επίθεση», πρόσθεσε, τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v