Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλείει εκεχειρία η Ουκρανία

Η Ρωσία συνεχίζει την προέλαση στο Ντονμπάς, σφυροκοπώντας πόλεις στην αν. Ουκρανία. Ισχυρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας ζήτησε ξανά ο Ζελένσκι. Μόνο η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αποφασίσει το μέλλον της, είπε ο Πολωνός πρόεδρος.

Αποκλείει εκεχειρία η Ουκρανία

Η Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο εκεχειρίας ή οποιασδήποτε εδαφικής παραχώρησης στη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας είπε πως οποιαδήποτε απώλεια ουκρανικού εδάφους θα αποτελούσε «τεράστιο πλήγμα» για ολόκληρη τη Δύση, ενώ προειδοποίησε ενάντια στον κατευνασμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γράφει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει την προέλαση στο Ντονμπάς, σφυροκοπώντας πολυάριθμες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε πως οι δυνάμεις της χώρας σφυροκοπούν ουκρανικά κέντρα συντονισμού, στρατιώτες και αποθήκες πυρομαχικών σε Ντονμπάς και Μικολάιφ με αεροπορικές επιδρομές και με τις δυνάμεις του πυροβολικού.

Οι πιο βαριές μάχες επικεντρώνονται γύρω από τις πόλιες Σεβεροντονιέτσκ και Λισιχάνσκ, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο. Οι πόλεις σχηματίζουν το ανατολικό μέρος του ουκρανοκρατούμενου θύλακα που προσπαθεί από τα μέσα Απριλίου να ανατρέψει η Ρωσία.

Στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, Ρώσοι στρατιώτες εκκαθάριζαν τις εγκαταστάσεις από νάρκες και συντρίμμια χθες Κυριακή, αφού εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν εντός της μονάδας για εβδομάδες έλαβαν εντολή να αποσυρθούν.

Στο διπλωματικό πεδίο μάχης, ο πρόεδρος της Πολωνίας μιλώντας σε βουλευτές στο Κίεβο είπε πως μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει το μέλλον της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την έκκληση για ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, λέγοντας στην ίδια κοινοβουλευτική συνεδρίαση πως δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ημίμετρα όταν πρέπει να σταματήσει η επιθετικότητα.

Ο δε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μικαΐλο Ποντολιάκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί εκεχειρία με τη Ρωσία και είπε το Σάββατο πως το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που να περιλαμβάνει εκχώρηση εδαφών.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v