Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγρικό στοπ στους «τουρίστες της βενζίνης»

Πλαφόν μόνο για Ούγγρους, σε μια Ουγγαρία χωρίς «βενζινοτουρίστες». Η κυβέρνηση Όρμπαν αποκλείει τους πολίτες γειτονικών χωρών από τη φθηνή βενζίνη, ενώ σχεδιάζει να παρατείνει τις πολιτικές συγκράτησης των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα.

Ουγγρικό στοπ στους «τουρίστες της βενζίνης»

Η Ουγγαρία θα αποκλείσει τους ξένους πολίτες από το πρόγραμμα συγκράτησης των τιμών των καυσίμων προκειμένου να σταματήσει τον λεγόμενο «βενζινοτουρισμό», καθώς άνθρωποι από γειτονικές χώρες κατακλύζουν τα φθηνότερα βενζινάδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επωφεληθούν από το πλαφόν και να φουλάρουν, γράφει το Bloomberg.

Η βενζίνη θα κοστίζει 480 φιορίνια το λίτρο (1,32 δολάρια) μόνο για τα αυτοκίνητα με ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας από την Παρασκευή, δήλωσε ο υπουργός Gergely Gulyas. Οι ξένοι οδηγοί θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλότερο τίμημα, πρόσθεσε.

Δεν διευκρίνισε αν το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω ιθαγένειας ή χώρας διαμονής.

Η προσαρμογή ίσως επιτρέψει την παράταση του πλαφόν και μετά την 1η Ιουλίου. Έχει προηγηθεί ήδη μια παράταση στις 27 Απριλίου, μαζί με τη θέσπιση αντίστοιχου πλαφόν σε τιμές βασικών τροφίμων, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη.

Τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την εκτόξευση του πληθωρισμού, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10% τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v