Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρι για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τι ζητούν οι «διαφωνούντες»

Γραπτές εγγυήσεις ζητούν κάποιες χώρες για να δώσουν πολιτικά το πράσινο φως σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία κρατά σκληρή γραμμή. Κάποια στιγμή θα επιβληθούν οι κυρώσεις, το μήνυμα του Ολαφ Σόλτς.

Παζάρι για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τι ζητούν οι «διαφωνούντες»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ «δεν είναι ακόμη εκεί» σε ό,τι αφορά μια συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν ήταν ποτέ εύκολο. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με το έκτο πακέτο», είπε κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί». Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους, δεν έχουμε βρει ακόμα λύση για αυτό».

«Οι προσδοκίες μου είναι χαμηλές ότι θα λυθεί τις επόμενες 48 ώρες. Αλλά είμαι βέβαιη ότι στη συνέχεια θα υπάρξει δυνατότητα», προσέθεσε η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε.

Και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν περιμένει άμεσα συμφωνία. Εκτίμησε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αυτό θα συμβεί, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. «Ό,τι ακούω δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση -και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει», είπε στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Γραπτές εγγυήσεις ζητούν χώρες

Το ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων πρέπει να λυθεί και υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάποιες από τις χώρες δεν θέλουν απλώς υποσχέσεις αλλά γραπτές εγγυήσεις.

Επίσης, όσον αφορά την Τσεχία, ζητεί να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας. Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Πάντως, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία απόψε.

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι οι ηγέτες θα αφήσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το πακέτο κυρώσεων για αργότερα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», ανέφερε το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει επομένως το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v