Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικαγκελάριος Χάμπεκ: Οι κυρώσεις αργά ή γρήγορα θα λυγίσουν τη ρωσική οικονομία

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «τσούζουν», δηλώνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος, καθώς η Ρωσία «δεν μπορεί να τα ξοδέψει». «Ο χρόνος τρέχει ενάντια στη ρωσική οικονομία», εκτιμά.

Αντικαγκελάριος Χάμπεκ: Οι κυρώσεις αργά ή γρήγορα θα λυγίσουν τη ρωσική οικονομία

Η οικονομία της Ρωσίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η ζημιά θα γίνεται όλο και πιο αισθητή, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «τσούζουν», «προκαλούν πόνο», δήλωσε την Πέμπτη σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο. Δεν μπορούν να κρύψουν την πίεση που δέχεται ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η χώρα «δεν μπορεί να ξοδέψει σχεδόν τίποτα απ' αυτά», είπε.

Ο Χάμπεκ είπε ότι η έλλειψη πιστοποιητικών λογισμικού για αεροσκάφη θα οδηγήσει σύντομα σε καθήλωση των αερομεταφορών, ενώ η έλλειψη εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας θα «οδηγήσει στην καταστροφή των διαδικασιών παραγωγής».

«Δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ ακόμη», είπε ο Χάμπεκ στην Μπούντεσταγκ. «Ο χρόνος δεν τρέχει υπέρ της Ρωσίας. Ο χρόνος τρέχει ενάντια στη ρωσική οικονομία».

Ακόμη και αν η Γερμανία και άλλες χώρες διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, τα έσοδα της Μόσχας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι περίπου 285 δισ. δολάρια φέτος, κατά ένα πέμπτο υψηλότερα σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Συμπεριλαμβανομένων άλλων εμπορευμάτων, υπερκαλύπτουν τα 300 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα που πάγωσαν οι κυρώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον τέταρτο μήνα του και ελάχιστα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυρώσεις αναγκάζουν τον Πούτιν να τον εγκαταλείψει.

«Δεν το κάνουμε για πλάκα», είπε ο Χάμπεκ στους βουλευτές. «Το κάνουμε για να χτυπήσουμε την οικονομία του Πούτιν ώστε κάποια στιγμή να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Προσπαθούμε να το κάνουμε γρήγορα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v