Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν το Κίεβο

Για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα, το Κίεβο μπήκε στο στόχαστρο πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ξαναπήραν τον έλεγχο στο μισό Σεβεροντονιέτσκ. Επίσκεψη Ζελένσκι στα πολεμικά μέτωπα του Λουγκάνσκ και του Ντονμπάς.

Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν το Κίεβο

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους το Κίεβο για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα μήνα, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως θα πλήξει νέους στόχους στην Ουκρανία, αν τα δυτικά κράτη προμηθεύσουν τη χώρα με πυραύλους πιο μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία είπε πως οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σημείο όπου γίνονταν εργασίες επισκευής συρμών, ενώ η  Μόσχα υποστηρίζει πως κατέστρεψε τανκς που εστάλησαν από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία. Ένα άτομο τραυματίστηκε ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

Στο Σεβεροντονιέντσκ, το κύριο πεδίο μάχης που επικεντρώνει τελευταία η Ρωσία τις δυνάμεις της, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως με την αντεπίθεσή τους έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω τη μισή πόλη.

Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως μετέβη σε Λισιτσάνσκ και Σολεντάρ, όπου ενημερώθηκε σε βάθος για την επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή του μετώπου άμυνας. Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στα μέτωπα του επέτρεψε να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και του ηθικού των δυνάμεων στην πρώτη γραμμή, εκτίμησε ο Aυστραλός στρατηγός ε.α. Μικ Ράιαν.

Επέδειξε επίσης με αυτό τον τρόπο πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον στρατό του», καθώς και πόσο «διαφορετικός» είναι από τον αντίπαλό του, τον Rώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έκρινε μέσω Twitter ο Aυστραλός απόστρατος. «Είμαι σίγουρος πως ο Πούτιν δεν θα λάβει πρόσκληση να πάει να επισκεφθεί τους Ρώσους στρατιώτες, που σιτίζονται άσχημα και έχουν κακή διοίκηση -αλλά άφθονα όπλα- στο εγγύς μέλλον», υποστήριξε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, Ρώσος δημοσιογράφος μετέδωσε χθες πως ο Ρώσος υποστράτηγος Ρομάν Κουτούζοφ σκοτώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, αυξάνοντας τον αριθμό των υψηλόβαθμων στρατιωτικών απωλειών που υφίσταται η Μόσχα.

Από το μέτωπο της διπλωματίας, ο Πούτιν σε συνέντευξή του δήλωσε πως η Ρωσία θα πλήξει νέους στόχους, αν η Δύση προμηθεύσει με πυραύλους πιο μεγάλου βεληνεκούς την Ουκρανία.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση.

Τα συστήματα M270 MLRS θα επιτρέψουν «να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων», διαβεβαίωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η απόφαση ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS, με βεληνεκές επίσης 80 χιλιομέτρων.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v