Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλικές εκλογές: Το ντέρμπι και πώς η αποχή αποτελεί «έγκυρη» ψήφο

Ποιο είναι το ιδιαίτερο σύστημα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Σήμερα ο πρώτος γύρος, πώς προκρίνεται κάποιος στον δεύτερο γύρο. Η έγκυρη ψήφος δι' αποχής και το σενάριο για επαναληπτικές με πολλούς υποψήφιους. Το ντέρμπι και το διακύβευμα.

Γαλλικές εκλογές: Το ντέρμπι και πώς η αποχή αποτελεί «έγκυρη» ψήφο

Σήμερα και 19 Ιουνίου οι Γάλλοι καλούνται να εκλέξουν τους βουλευτές τους. Μια από τις ιδιαιτερότητες αυτής της ψηφοφορίας είναι ότι η πρόκριση στον δεύτερο γύρο συνδέεται στενά με τα ποσοστά συμμετοχής.

Για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 12,5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Δηλαδή, σε καθοριστική παράμετρο μπορεί να αποδειχθεί η αποχή, εξηγεί η Liberation. Είναι από τις περιπτώσεις που η αποχή αποτελεί «έγκυρη» ψήφο και μ' έναν τρόπο προσμετράται.

Κατά συνέπεια, στον δεύτερο γύρο μπορούν να κονταροχτυπηθούν πολλοί υποψήφιοι, αρκεί ο καθένας να πιάσει ακριβώς το όριο του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Βέβαια, τέτοια τριγωνικά ή τετράγωνα σχήματα σπάνια συναντώνται. Από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μόνο σε μία διαγωνίστηκαν τρεις υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο το 2017, και σε 34 περιφέρειες το 2012.

Όσο υψηλότερη είναι η αποχή λοιπόν, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό πρέπει να πάρει κανείς για να προκριθεί, αφού υπολογίζεται μόνο ο αριθμός των έγκυρων ψήφων. Αν, για παράδειγμα, η συμμετοχή κινηθεί στο 49,7%, όπως ήταν ο εθνικός μέσος όρος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017, τότε το μίνιμουμ για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο διπλασιάζεται στο 25% των ψήφων.

Νικητής στον πρώτο γύρο

Κατ' εξαίρεση, εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει πάνω από το 12,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ορίζονται φιναλίστ οι δύο πρώτοι. Και αν αποσπάσει το απαιτούμενο ποσοστό μόνο ένας υποψήφιος στον πρώτο γύρο, τότε προκρίνεται μαζί του και ο δεύτερος, ώστε... να έχει αντίπαλο.

Αλλά υπάρχει και ακόμη ένα σενάριο, που μάλιστα επιτρέπει να αναδειχθεί νικητής ήδη από τον πρώτο γύρο. Για να μη διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 19 Ιουνίου, πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων, που ταυτόχρονα θα ξεπερνούν το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το 2017, μόλις τέσσερις βουλευτές πέτυχαν αυτό το κατόρθωμα.

Το ντέρμπι της Κυριακής

Πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αβέβαιο αποτέλεσμα. Προεδρικοί και αριστεροί διαγκωνίζονται στο νήμα, εν μέσω προβλέψεων για υψηλή αποχή, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria για τη Le Monde. Με περιθώριο σφάλματος πάνω από 1%, ο συνασπισμός υπό τον Μελανσόν πιάνει 27,5%, ενώ η παράταξη Μακρόν συγκεντρώνει το 28% στην πρόθεση ψήφου. Το ακροδεξιό κόμμα Λεπέν κινείται στο 20% και το επίσης ακροδεξιό κόμμα Ζεμούρ βρίσκεται στο 5,5%.

Ελαφρώς διαφορετική αλλά παρόμοια -αυτή τη φορά υπέρ του Μελανσόν- είναι η εικόνα έτερης δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας για το FranceTV και το Radio France. Το ερώτημα είναι: θα κυριαρχήσει ο Μακρόν ή θα συγκατοικήσει με την Αριστερά; Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, ως μικρή διαπίστωση ίσως μένει ότι στο φετινό πολύμηνο εκλογικό συνεχές της Γαλλίας η συζήτηση σταδιακά και αναπάντεχα μετατοπίστηκε από τον ακροδεξιό λόγο που κυριάρχησε στο αρχικό προεκλογικό κλίμα των προεδρικών του Απριλίου. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v