Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικά στρατεύματα στα όρια της Λυσιχάνσκ

Τέσσερις μήνες μετρά πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στα νότια της Σεβεροντονιέτσκ. Και επισήμως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ η Ουκρανία.

Ρωσικά στρατεύματα στα όρια της Λυσιχάνσκ

Σήμερα κλείνουν τέσσερις μήνες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία, πυροδοτώντας τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η επίσημη υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ισχυροποίηση της Ευρώπης, σε μια εποχή που η Ρωσία δοκιμάζει την ελευθερία και την ενότητά της.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ανατολική Ουκρανία, με τον τοπικό κυβερνήτη του Λουχάνσκ να δηλώνει πως οι Ουκρανοί στρατιώτες ενδέχεται να χρειαστεί να υποχωρήσουν από το Λυσιχάνσκ για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να περικυκλωθούν. Η Ουκρανία δηλώνει πάντως πως οι δυνάμεις της εξακολουθούν να κρατούν στο Σεβεροντονιέντσκ, στην άλλη όχθη του ποταμού.

Χθες το γενικό επιτελείο στο Κίεβο είπε πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα όρια της πόλης Λυσιχάνσκ, στην περιφέρεια Λουχάνσκ της ανατολής Ουκρανίας, πάντως απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα. «Οι στρατιώτες μας σταμάτησαν την επίθεση (των Ρώσων) προς την κατεύθυνση νοτίων προαστίων της Λυσιχάνσκ, κατάφεραν απώλειες στον εχθρό και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει», σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, σύμφωνα με τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποιούν εφεδρείες για να συνεχίσουν την επίθεση. Ρωσική επίθεση κοντά στην κοινότητα Μπορίβσκε, ανατολικά του ποταμού Ντονέτς, επίσης απωθήθηκε, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Πρόκειται για τον ποταμό που χωρίζει τη Λυσιχάνσκ από τη δίδυμη πόλη Σεβεροντονιέτσκ.

Νωρίτερα χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν στα χωριά Ζολότε και Χίρσκε, νότια της Λυσιχάνσκ. Στην κατεύθυνση της Σεβεροντονιέτσκ «ο εχθρός κατέλαβε τις κοινότητες Λοσκουτίβκα και Ράι-Ολεξάντριβκα», ανέφερε μέσω Facebook.

Οι ουκρανικές μονάδες έχουν μια σήραγγα πλάτους 4 χιλιομέτρων για να αποσυρθούν από τον καταυλισμό των εργαζομένων σε ορυχεία στο Ζολότε. Ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν «πιθανόν για να αποφύγουν την περικύκλωση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter. Σύμφωνα με φιλορώσους αυτονομιστές, το χωριό ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Ραντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αποκόψει τον τελευταίο οδικό άξονα από τη Λυσιχάνσκ προς δυσμάς και τουλάχιστον 5.000 ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν πλέον περικυκλωθεί.

Σφοδρές μάχες μαίνονται νότια της Σεβεροντονιέτσκ, που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταληφθεί από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων αποδίδεται «στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους» και στη «συγκέντρωση πυρός». Είναι «πολύ πιθανό» ότι προέλασαν πάνω από 5 χιλιόμετρα προς τα νότια προάστια της Λυσιχάνσκ, πρόσθεσε. Πάντα κατά το Λονδίνο, παρά την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή γύρω από τη Σεβεροντονιέτσκ και τη Λυσιχάνσκ, οι προσπάθειες να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταλάβουν το δυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ «παραμένουν αποτελματωμένες».

Εν τω μεταξύ, στα νότια της χώρας, τρεις πύραυλοι cruise έπληξαν την πόλη Μικολάιφ ενώ δυο ακόμα καταρρίφθηκαν κοντά στην Οδησσό, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Από την πλευρά της, η Ρωσία είπε πως έπληξε στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιωτικές δεξαμενές καυσίμων στη Μικολάιφ, όπως μετέδωσε το Interfax.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v