Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Μην ποντάρετε ενάντια στην ευρωζώνη

Την πίστη του στην αντοχή και την ευελιξία του ευρωπαϊκού νομισματικού οικοδομήματος επιβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ενόψει της πρώτης αύξησης επιτοκίων μετά το 2011 και απέναντι σε φόβους κατακερματισμού των κρατικών ομολόγων.

Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Μην ποντάρετε ενάντια στην ευρωζώνη

Μήνυμα στην αγορά, να «μην ποντάρει ενάντια στην ευρωζώνη», έστειλε μιλώντας στο Blommberg ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ

«Είναι εντελώς σαφές για μένα: Η αγορά δεν πρέπει να πιστέψει ότι μπορούν να κερδοσκοπήσουν τόσο εύκολα στη ζώνη του ευρώ». Και πρόσθεσε: «Ούτε στο παρελθόν μπορούσαν ούτε στο μέλλον θα το κάνουν».

Στους τελευταίους μήνες της θητείας του Τρισέ, ο οποίος αποσύρθηκε το 2011, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για τελευταία φορά. Τώρα, παράλληλα με την επικείμενη αύξηση της 21ης Ιουλίου, που αναμένεται να ξεκινήσει μια σειρά περαιτέρω αντίστοιχων κινήσεων, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζουν ένα νέο εργαλείο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθεί πανικός στις αγορές κρατικών ομολόγων καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού, σημειώνει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ έχει πολλές επιλογές και μεγάλη ελευθερία κίνησης όταν η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής δείχνει να υπονομεύεται από αβάσιμες κερδοσκοπικές τάσεις, είπε ο Τρισέ. Ακόμη κι όταν δεν συμβαίνει αυτό, διαθέτει ένα πλήρες οπλοστάσιο για να αποφύγει τον κατακερματισμό, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v