Γερμανία: Εκλεισε το ντιλ για την εξαγορά του 30% της Uniper από το κράτος

Το πακέτο περιλαμβάνει μια διευρυμένη πιστωτική γραμμή 9 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW και υποχρεωτικά μετατρέψιμους τίτλους ύψους 7,7 δισ.

Γερμανία: Εκλεισε το ντιλ για την εξαγορά του 30% της Uniper από το κράτος

Πακέτο διάσωσης για την Uniper έκλεισε η γερμανική κυβέρνηση για να αποτρέψει την κατάρρευση της ενεργειακής εταιρείας, στον απόηχο των κινήσεων της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση θα λάβει περίπου το 30% στην Uniper, μια συμμετοχή αρκετά μεγάλη ώστε να της δώσει δικαίωμα βέτο σε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις, ανέφερε η Uniper σε δήλωση την Παρασκευή. Η Fortum Oyj, ο βασικός μέτοχος της Uniper, θα διατηρήσει την πλειοψηφία.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια διευρυμένη πιστωτική γραμμή 9 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW και υποχρεωτικά μετατρέψιμους τίτλους ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων. Το συνολικό πακέτο έχει αξία τέσσερις φορές περισσότερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Η Uniper έγινε το πρώτο μεγάλο εταιρικό θύμα της εξελισσόμενης κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όταν ζήτησε από την κυβέρνηση πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έσφιξε τις προμήθειες ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανοδος 5,3% για το ευρωπαϊκό αέριο σήμερα, στα €163/MWh.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v