Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: «Ενεση» $280 δισ. στη βιομηχανία, κόντρα στην Κίνα

Η πιο σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στη βιομηχανική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Σπάνια συναίνεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στη Γερουσία. Ψήφισαν νομοσχέδιο για επενδύσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το Πεκίνο.

ΗΠΑ: «Ενεση» $280 δισ. στη βιομηχανία, κόντρα στην Κίνα

Ενα εκτεταμένο νομοσχέδιο 280 δισ. δολαρίων ψήφισε η Γερουσία την Τετάρτη, με στόχο την οικοδόμηση του τεχνολογικού και μεταποιητικού τομέα της Αμερικής για την αντιμετώπιση της Κίνας, υιοθετώντας την πιο σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στη βιομηχανική πολιτική εδώ και δεκαετίες.

Οπως μεταδίδουν οι New York Times, η νομοθεσία αντανακλά μια αξιοσημείωτη και σπάνια συναίνεση σε ένα κατά τα άλλα πολωμένο Κογκρέσο υπέρ της χάραξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης γεωπολιτικής αντιπαλότητας με το Πεκίνο. Στο επίκεντρο η επένδυση ομοσπονδιακών χρημάτων σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτομίες για την ενίσχυση της βιομηχανικής, τεχνολογικής και στρατιωτικής δύναμης της χώρας.

Πέρασε με 64 ψήφους υπέρ και 33 κατά, με 17 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν υπέρ. Το αποτέλεσμα έδειξε πως ο εμπορικός και στρατιωτικός ανταγωνισμός με το Πεκίνο -καθώς και η υπόσχεση για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ- έχει αλλάξει δραματικά τις μακροχρόνιες κομματικές πεποιθήσεις, οδηγώντας σε συμφωνία των Ρεπουμπλικανών που κάποτε απέφευγαν την κυβερνητική παρέμβαση στις αγορές και των Δημοκρατικών που είχαν αντισταθεί στη στήριξη μεγάλων εταιρειών με ομοσπονδιακά κεφάλαια.

«Καμία κυβέρνηση καμίας χώρας -ακόμα και μιας ισχυρής χώρας σαν τη δική μας- δεν έχει την πολυτέλεια να καθίσει στο περιθώριο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο γερουσιαστής Chuck Schumer, Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας που βοήθησε στο μέτρο. 

Η νομοθεσία θα εξεταστεί στη συνέχεια από τη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί με κάποια υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποστηρίξει το πακέτο τον τελευταίο χρόνο, θα μπορούσε να το υπογράψει ως νόμο ήδη αυτή την εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο, μια σύγκλιση της πολιτικής, οικονομικής και εθνικής ασφάλειας, θα παρέχει 52 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις και πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες που κατασκευάζουν τσιπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα διαθέσει επίσης 200 δισ. δολάρια σε επιστημονική έρευνα, ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τους κβαντικούς υπολογιστές και μια σειρά από άλλες τεχνολογίες.

Πολλοί γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών, είδαν τη νομοθεσία ως ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση των ικανοτήτων κατασκευής αμερικανικών τσιπ, σε μια εποχή που η χώρα εξαρτάται επικίνδυνα από ξένες -ειδικά από την ολοένα και πιο ευάλωτη Ταϊβάν- για προηγμένα τσιπ.

Το νομοσχέδιο θεωρείται κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση των ικανοτήτων κατασκευής τσιπ της Αμερικής, σε μια εποχή που το μερίδιο της σύγχρονης παραγωγικής ικανότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πέσει στο 12%.

Οι επιδοτήσεις για εταιρείες τσιπ αναμένεται να δημιουργήσουν αμέσως δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τους κατασκευαστές να δεσμεύονται να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια ή να επεκτείνουν τα υπάρχοντα εργοστάσια στο Οχάιο, στο Τέξας, στην Αριζόνα, στο Αϊντάχο και στη Νέα Υόρκη.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει θέσεις εργασίας έρευνας και ανάπτυξης και μεταποίησης μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v