Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η άνοδος μισής ποσοστιαίας μονάδας είναι η μεγαλύτερη από το 1995. Στόχος να αντιμετωπίσει τον πιο υψηλό πληθωρισμό 40 ετών. Προειδοποιεί για παρατεταμένη ύφεση από το δ΄ τρίμηνο και όλο το 2023. Υποχωρεί η στερλίνα.

Ιστορική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 27 ετών έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης - πλέον διαμορφώνονται στο 1,75%. Η βρετανική κεντρική τράπεζα έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές από τον Δεκέμβριο. Η στερλίνα υποχωρεί 0,5% μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με την ισοτιμία στο 1,207 δολάριο.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ιστορικής αλλαγής από τη διευκολυντική πολιτική που χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008.

Η BOE ανταποκρίνεται στον ισχυρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών - πλέον είναι σε πορεία να ξεπεράσει το 13% - και στην κριτική που δέχεται, σύμφωνα με την οποία άφησε να ξεφύγουν από τον έλεγχο οι τιμές μετά το τέλος του lockdown λόγω Covid. 

 

Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν πιθανότητα 80% αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο βασικό επιτόκιο δανεισμού, στο 1,75%. Τριάντα από τις 43 τράπεζες που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν δράση σε αυτή την κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Οι Citigroup, Lloyds, Natwest, Morgan Stanley και UBS είναι μεταξύ της μειοψηφίας που έβλεπαν μικρότερη κίνηση.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με ύφεση, παρόμοια με την ύφεση της δεκαετίας του 1990, αλλά πολύ λιγότερη από το χτύπημα που δέχθηκε λόγω Covid και την ύφεση που προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09. 

Η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2022 με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,1% και θα συρρικνώνεται όλο το 2023 - θα είναι η ύφεση με τη μεγαλύτερη διάρκεια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 13,3% ετησίως τον Οκτώβριο, σημείο που θα είναι το πιο υψηλό από το 1980, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα οδηγήσει τα νοικοκυριά σε δύο διαδοχικά χρόνια μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους - θα είναι η μεγαλύτερη πίεση από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1964.

Πρόεδρος ΒοΕ: Ολες οι επιλογές στο τραπέζι για τον Σεπτέμβριο και μετά

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Andrew Bailey δήλωσε την Πέμπτη ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ τόνισε ότι «μια αύξηση επιτοκίου 50 μονάδων βάσης σήμερα δεν σημαίνει ότι η τράπεζα μεταβαίνει σε «προ-καθορισμένη διαδρομή αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ανά συνεδρίαση».

Οι παρατηρήσεις του Bailey έρχονται μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη ΒοΕ κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,75%. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε περαιτέρω την πίεση που ασκεί ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην εγχώρια οικονομία, ενώ επιβεβαίωσε ότι η βρετανική οικονομία «προβλέπεται τώρα να εισέλθει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

«Το ΑΕΠ προβλέπεται να μειώνεται σε κάθε τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2023», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v