Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι δηλητηρίασε Ρώσους στρατιώτες στη Ζαπορίζια

Κάνει λόγο για «χημική τρομοκρατία» με σφραγίδα Ζελένσκι. «Φάγατε ληγμένες κονσέρβες», απαντούν οι Ουκρανοί.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι δηλητηρίασε Ρώσους στρατιώτες στη Ζαπορίζια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι στα τέλη Ιουλίου δηλητηρίασε Ρώσους στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή Ζαπορίζια.

Στην κατηγορία απάντησε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκερασένκο ότι η δηλητηρίαση ενδέχεται να οφείλεται στο ότι οι Ρώσοι στρατιώτες κατανάλωσαν ληγμένες κονσέρβες κρέατος.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ορισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα σοβαρής δηλητηρίασης στις 31 Ιουλίου. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν βρέθηκε στον οργανισμό τους μια τοξική ουσία, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β.

«Η Ρωσία ετοιμάζει τα αποδεικτικά στοιχεία για τη χημική τρομοκρατία που εγκρίθηκε από το καθεστώς Ζελένσκι, με τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι στρατιώτες ασθένησαν ούτε ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα. Το υπουργείο δεν ανέφερε επίσης ποια «αποδεικτικά στοιχεία» επικαλείται.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση εάν κάποιος καταναλώσει μολυσμένα τρόφιμα. Έχει όμως και φαρμακευτική χρήση.

«Η Ρωσία δεν διευκρινίζει αν η δηλητηρίαση θα μπορούσε να προκληθεί από ληγμένα κονσερβοποιημένα κρέατα, στα οποία εντοπίζεται συχνά η τοξίνη της αλλαντίασης. Οι δυνάμεις κατοχής διαμαρτύρονται μαζικά για ληγμένες μερίδες, από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία», έγραψε στο Telegram ο Γκερασένκο.

Η Μόσχα διεξάγει παράλληλα έρευνα και για ένα περιστατικό ασθενείας του Βολοντίμιρ Σάλντο, διορισμένου κυβερνήτη στην κατεχόμενη Χερσώνα. Ο Σάλντο, πρώην δήμαρχος της ομώνυμης πόλης που διορίστηκε επικεφαλής της επαρχίας όταν την κατέλαβαν οι Ρώσοι, ασθένησε στις αρχές Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v