Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικό πετρέλαιο: Κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στην ευρωπαϊκή αγορά

Φιλοδοξεί να αναδειχθεί στον μεγάλο νικητή της παγκόσμιας ενεργειακής μάχης. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ο ρόλος Μέσης Ανατολής, Ασίας, και φυσικά Ρωσίας.

Αμερικανικό πετρέλαιο: Κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στην ευρωπαϊκή αγορά

Οι πωλήσεις αμερικανικού αργού στο εξωτερικό οδεύουν ολοταχώς προς νέα ρεκόρ, «χτυπώντας» όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη.

Πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν ότι εξάγονται 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου καθημερινά, ύψος πρωτοφανές, που δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις στην ιστορία, οι ΗΠΑ γίνονται σταθερά ο καλύτερος προμηθευτής βαρελιών. Και πιθανώς θα διατηρήσουν αυτή τη θέση καθώς η πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ+ είναι περιορισμένη και η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει δραστικά τις αγορές ρωσικού αργού ως τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η έντονη αστάθεια στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ώθησε τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας να εξετάσει περαιτέρω περικοπές της προσφοράς παρά τις ελλείψεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι Αμερικανοί προμηθευτές πιθανότατα θα διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς άλλοι παραγωγοί, για παράδειγμα στη Βόρεια Θάλασσα και τη Δυτική Αφρική, δεν αυξάνουν σταθερά την παραγωγή τους, δήλωσε ο Conor McFadden, υπεύθυνος της Trafigura, μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων αμερικανικού αργού.

Περιζήτητα τα αμερικανικά βαρέλια στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια ενόψει του μποϊκοτάζ στο ρωσικό πετρέλαιο

Αν και τα περιορισμένα αμερικανικά αποθέματα μπορεί να επιβραδύνουν πρόσκαιρα αυτό το φθινόπωρο τις εξαγωγές, εντούτοις μακροπρόθεσμα οι εκροές μαμούθ δεν θα μειωθούν. Τα αμερικανικά γεωτρύπανα αυξάνουν ρυθμούς σταθερά, ενώ η ικανότητα διύλισης της χώρας δεν αναμένεται να επεκταθεί, με αποτέλεσμα να απομένει περισσότερο πετρέλαιο για εξαγωγή. 

Οι ετήσιες εξαγωγές αργού από τις ΗΠΑ αναμένεται να κυμανθούν από 3,3 έως και 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο φέτος, έναντι σχεδόν 3 εκατ. το 2021, σύμφωνα με αναλυτές. Οι εκροές είναι πιθανό να αγγίξουν τα 4,3 εκατ. βαρέλια κατά μέσο ημερήσιο όρο το 2023, σύμφωνα με την αναλύτρια Elisabeth Murphy της ESAI.

Μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων θα εξυπηρετήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι σχεδιάζουν νέες γραμμές ανεφοδιασμού ενόψει του μποϊκοτάζ στη ρωσική ενέργεια από Δεκέμβρη. Προς το παρόν οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόλις το 16% των από θαλάσσης εισαγωγών αργού στην Ευρώπη, έναντι 15,3% πριν από τον πόλεμο, δήλωσε ο αναλυτής Rohit Rathod της Vortexa.

Και υπάρχει περιθώριο να κατακτήσουν όλο και περισσότερο από το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας, καθώς «οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού διά θαλάσσης ημερησίως», δήλωσε ο Matt Smith, αναλυτής της Kpler.

Αιτία όμως δεν είναι μόνο η ενεργειακή τρύπα που αφήνει η Ρωσία, καθώς αμερικανικές ροές ήδη αντικαθιστούν βαρέλια κι από άλλους παραδοσιακούς προμηθευτές της Ευρώπης, όπως το Καζακστάν, η Δυτική Αφρική και η Λιβύη.

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια προτιμούν το αμερικανικό πετρέλαιο, που αποστέλλεται με αξιοπιστία και σταθερότητα, δήλωσε ο McFadden της Trafigura. «Όταν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού πιέστηκαν και η Ευρώπη δεν ήξερε από πού να αγοράσει, απευθύνθηκε στο Μίντλαντ του Τέξας, γιατί ήξερε ότι τα φορτία θα φτάσουν», είπε.

Τα αμερικανικά βαρέλια πλαγιοκοπούν ακόμη και τις τιμές του ευρωπαϊκού αργού που παράγεται στη Βόρεια Θάλασσα. Κλειδί για το μέλλον των αμερικανικών εξαγωγών, βέβαια, θα είναι και οι αγορές από την Ασία. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι ασιατικές χώρες έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες αμερικανικού πετρελαίου, όσο ο ανταγωνισμός με τη Μέση Ανατολή παίρνει φωτιά.

Τη μερίδα του λέοντος στην κινεζική και την ινδική αγορά εξακολουθεί να κατέχει η Ρωσία, ωστόσο η μακροπρόθεσμη τάση παγκοσμίως, «σε έναν κόσμο που χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο», είναι ότι οι ΗΠΑ θα εξάγουν περισσότερο, κατέληξε ο McFadden.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v