Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Βουτιά σε χαμηλό 19 μηνών για την οικονομική εμπιστοσύνη

Απαισιοδοξία φέρνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο πληθωρισμός και ο περιορισμένος ενεργειακός εφοδιασμός. Ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηφόρισε στο 97,6 τον Αύγουστο, από 99 τον προηγούμενο μήνα.

Ευρωζώνη: Βουτιά σε χαμηλό 19 μηνών για την οικονομική εμπιστοσύνη

Βουτιά έκανε η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, καθώς υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου ενάμισι έτους, την ώρα που ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ ο περιορισμένος ενεργειακός εφοδιασμός ωθεί την περιοχή πιο κοντά σε ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηφόρισε στο 97,6 τον Αύγουστο από 99 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν πτώση στις 98 μονάδες.

Το κλίμα κινήθηκε χαμηλότερα στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες, καθώς οι ελλείψεις ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή και οι αυξανόμενες τιμές περιορίζουν τη ζήτηση. Ενώ το καταναλωτικό κλίμα ανέκαμψε απροσδόκητα τον Αύγουστο από ένα ιστορικό χαμηλό, τα νοικοκυριά είναι πιο απαισιόδοξα για τις προοπτικές από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να μειώνεται για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η περιοχή βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Η ύφεση οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταποίηση, η οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην πτώση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, πλήττεται ιδιαίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v