Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάζακς (ΕΚΤ): Η παρατεταμένη ύφεση θα μπορούσε να φρενάρει τις αυξήσεις επιτοκίων

Αν όμως οι πιέσεις στις τιμές ενισχυθούν περαιτέρω, θα μπορούσε να διατηρήσει τον γρήγορο ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, σημείωσε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κάζακς (ΕΚΤ): Η παρατεταμένη ύφεση θα μπορούσε να φρενάρει τις αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, εάν μια βαθιά ύφεση της ευρωζώνης περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

Ωστόσο, εάν οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές ενισχυθούν περαιτέρω, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον γρήγορο ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, δήλωσε ο Κάζακς σε άρθρο περιοδικού που δημοσιεύτηκε για το συνέδριο Eurofi.

«Η επιμονή του δομικού πληθωρισμού και ο αντίκτυπός του στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μαζί με τη δυναμική των μισθών θα είναι το κλειδί για να καθοριστεί εάν θα πρέπει να διατηρηθεί ένας σταθερός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο Κάζακς. «Οι κίνδυνοι μιας ευρείας και παρατεταμένης ύφεσης με μειωτικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό θα οδηγούσαν σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ή παύση».

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, όπου η νομισματική πολιτική δεν είναι ούτε επεκτατική ούτε περιοριστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v