Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρανικά drones γίνονται νέος εφιάλτης για τους Ουκρανούς

Συναγερμός από την εμφάνιση στο μέτωπο drones-καμικάζι που χτυπούν στοιχεία πυροβολικού και τεθωρακισμένα. «Δώστε μας κάτι να αμυνθούμε», το μήνυμα του Κιέβου στη Δύση.

Ιρανικά drones γίνονται νέος εφιάλτης για τους Ουκρανούς

Καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα, τονώνοντας το ηθικό των μαχητών του Κιέβου, ένας νέος πονοκέφαλος προκύπτει: τα ιρανικά επιθετικά drones.

Η Ρωσία και το Ιράν δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι συνήψαν συμφωνία για τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, αλλά ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι υπολείμματά τους ανακαλύφθηκαν στο έδαφος μετά την έναρξη της αντεπίθεσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, γράφουν οι New York Times.

Το ισχυρό αυτό όπλο είναι ένα drone-καμικάζι επειδή εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση, φέροντας μια πολεμική κεφαλή περίπου 80 λιβρών. Η εμφάνισή του στην Ουκρανία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αναπτύσσεται εκτός Μέσης Ανατολής.

Η χρήση αυτών των drones δείχνει πως παρά την ευρεία απομόνωση της Ρωσίας, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει υποστήριξη από το Ιράν. Προσθέτει επίσης ένα στρώμα γεωπολιτικής πολυπλοκότητας στη σύγκρουση, καθώς περισσότερα έθνη παρασύρονται στην παροχή όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ιράν έχει πουλήσει στη Ρωσία δύο τύπους drones, δήλωσε η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη φόρτωσαν τα drones σε αεροδρόμιο στο Ιράν τον Αύγουστο, είπε.

«Ο ρωσικός στρατός υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις εφοδιασμού στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών, αναγκάζοντας τη Ρωσία να βασίζεται σε αναξιόπιστες χώρες όπως το Ιράν για προμήθειες και εξοπλισμό», είπε η κ. Watson. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα drones από αυτή την παρτίδα είχαν «πολλές αστοχίες».

Ωστόσο, στο πεδίο, τα drones χτυπούν σκληρά τους Ουκρανούς. Στην πρώτη του χρήση στην Ουκρανία, ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε ένα πυροβόλο M777 που προμήθευσε η Αμερική, δήλωσε σε συνέντευξή του ο συνταγματάρχης Rodion Kulagin, ο διοικητής πυροβολικού στην αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Μισή ντουζίνα επιδρομές κατέστρεψαν πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα, σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες και τραυματίζοντας 16, είπε. Η χρήση ιρανικών drones από τη Ρωσία αναφέρθηκε νωρίτερα από τη Wall Street Journal.

Η εμφάνιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών -ακόμη και εν μέσω επιτυχιών της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά- ώθησε τον συνταγματάρχη Kulagin να απευθύνει έκκληση στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν γρήγορα άμυνες ή παρόμοιο όπλο για να αντεπιτεθούν.

«Δώστε μας κάτι τέτοιο», είπε ο συνταγματάρχης Kulagin.

Τα drones έχουν ήδη παίξει κρίσιμο ρόλο στη σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ουκρανία με τα μη επανδρωμένα Switchblade και μια επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έγινε από drone. Η Ουκρανία έχει επίσης αναπτύξει τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, που εκτοξεύουν κατευθυνόμενους πυραύλους.

Δεν είναι σαφές πόσα ιρανικά επιθετικά drones έχει αποκτήσει η Ρωσία. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Ρωσία σκόπευε να αγοράσει αρκετές εκατοντάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων.

Τα drones Shahed-136 έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής μόνο στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο συνταγματάρχης Kulagin. «Τα δοκιμάζουν και τα έχουν συγκεντρώσει σε αυτή την περιοχή», είπε.

Ο λοχαγός Volodymyr Danchenko, ένας αξιωματικός του πυροβολικού τον οποίο ο ουκρανικός στρατός έθεσε διαθέσιμο για τηλεφωνική συνέντευξη, είπε ότι είχε δει ένα χτύπημα σε αυτοκινούμενο πυροβόλο. Το drone χτύπησε και εξαφάνισε το όπλο, είπε.

«Δεν ήταν όπως το πυροβολικό που μας χτυπούσε πριν», είπε. «Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v