Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Αρχισε η ψηφοφορία στα «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα εδάφη

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, πόρτα πόρτα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί 27 Σεπτεμβρίου. Για ψευδοδημοψηφίσματα κάνουν λόγο Κίεβο και Δύση.

Ουκρανία: Αρχισε η ψηφοφορία στα «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα εδάφη

Ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v