Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Φινλανδία θα «περιορίσει σημαντικά» την είσοδο Ρώσων πολιτών

Μετά το διάταγμα Πούτιν για επιστράτευση παρατηρούνται αυξημένες ροές στα ρωσοφινλανδικά σύνορα. Η χώρα θα επικαλεστεί «σοβαρή επίθεση» στη «διεθνή της θέση».

Η Φινλανδία θα «περιορίσει σημαντικά» την είσοδο Ρώσων πολιτών

Η Φινλανδία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να περιορίσει «σημαντικά» την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, αφού έχει ήδη υποδεκαπλασιάσει τον αριθμό των τουριστικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων που χορηγεί.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία καταγράφει αύξηση στον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων της μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για επιστράτευση εφέδρων στην Ουκρανία, θα επικαλεστεί «σοβαρή επίθεση» στη «διεθνή της θέση», είπε η κυβέρνηση.

Επιτροπή στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος, η πρωθυπουργός (φωτ.) και οι υπουργοί αποφάσισε να «περιορίσει σημαντικά τον αριθμό Ρώσων πολιτών που εισέρχονται στη χώρα και την έκδοση βίζας, στη βάση μιας σοβαρής επίθεσης στη διεθνή θέση της Φινλανδίας», τονίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση της.

Η Φινλανδία είχε προαναγγείλει το βράδυ της Τετάρτης την πρόθεσή της να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, μετά από αντίστοιχη στροφή που αποφάσισαν η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).

Η απόφαση των 4 χωρών κατέστησε τη Φινλανδία ως την όμορη χώρα της Ρωσίας με τους λιγότερους περιορισμούς στην ΕΕ αναφορικά με την είσοδο Ρώσων πολιτών.

Αλλά η απόφαση της σκανδιναβικής χώρας συμπίπτει επίσης με την εντολή για μερική επιστράτευση εφέδρων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά απ' αυτό το διάταγμα, ο αριθμός των Ρώσων που εισέρχονται στη Φινλανδία έχει διπλασιαστεί, αν και παραμένει σε περιορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με τους Φινλανδούς συνοριοφύλακες.

Στις αρχές του καλοκαιριού, η άρση των περιορισμών κατά της Covid στη ρωσική και τη φινλανδική πλευρά είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της διέλευσης Ρώσων μέσω Φινλανδίας, στα χερσαία σύνορα ή μέσω του αεροδρομίου του Ελσίνκι.

Η παρουσία πολλών παραθεριστών με ευρωπαϊκές βίζες που χρησιμοποιούν τη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό για να ταξιδέψουν αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε πυροδοτήσει διενέξεις στη χώρα.

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιωτικών θεωρήσεων που χορηγεί η Φινλανδία κατά 90%. Ωστόσο, οι Ρώσοι πολίτες που τους έχει ήδη χορηγηθεί με βίζα, μεταξύ άλλων από άλλες χώρες της ΕΕ, θα μπορούσαν να εισέλθουν εύκολα στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v