Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση μεγέθους 2009 απειλεί την Ευρώπη

Σκληρό χειμώνα στη Γηραιά Ηπειρο βλέπουν οι αναλυτές του Bloomberg. Πού αναμένουν ότι θα κινηθεί η ύφεση στο βασικό σενάριο και πόσο θα επιβαρύνει την οικονομία ο πιο κρύος καιρός.

Κρίση μεγέθους 2009 απειλεί την Ευρώπη

Η οικονομική ζημιά από το κλείσιμο των ροών ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνεται γρήγορα στην Ευρώπη και κινδυνεύει να επισκιάσει τελικά τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, με μια ύφεση σε ολόκληρη την ήπειρο πλέον να δείχνει αναπόφευκτη, έρχεται ένας σκληρός χειμώνας για τους παραγωγούς χημικών, τις χαλυβουργίες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που αγωνίζονται να βρουν βασικές πρώτες ύλες -μαζί με τα νοικοκυριά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους εκτοξευμένους λογαριασμούς ενέργειας.

Βασιζόμενη σε ένα μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και οικονομίας, η βασική περίπτωση του Bloomberg Economics παρουσιάζει τώρα πτώση 1% του ΑΕΠ, με την ύφεση να ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο. Εάν οι επόμενοι μήνες έχουν ιδιαίτερα κρύο καιρό και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να μοιραστούν αποτελεσματικά τις σπάνιες προμήθειες καυσίμων, η συρρίκνωση θα μπορούσε να φτάσει το 5%.

Είναι περίπου τόσο βαθιά όσο η ύφεση του 2009. Και ακόμη κι αν αυτή η μοίρα αποφευχθεί, η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο να περάσει το 2023 υποφέροντας την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο -με τη Γερμανία να είναι μεταξύ εκείνων που υποφέρουν περισσότερο.

«Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα σε μια αρκετά βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v