Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ συζητούν με Πολωνία για διάθεση πυρηνικών όπλων

Το μεγαλύτερο ανατολικοευρωπαϊκό μέλος του ΝΑΤΟ ζητά κοινή χρήση πυρηνικών, μετά και τις απειλές Πούτιν. Κλιμακώνεται ο ψυχρός πόλεμος του τρόμου.

ΗΠΑ συζητούν με Πολωνία για διάθεση πυρηνικών όπλων

Η Πολωνία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών όπλων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Άντζεϊ Ντούντα στην εφημερίδα Gazeta Polska.

Το μεγαλύτερο ανατολικοευρωπαϊκό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, αλλά μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι δεν έχουν θίξει το θέμα της αναζήτησης πυρηνικών όπλων ως αποτρεπτικού μέσου, μεταδίδει το Bloomberg, καταδεικνύοντας κινήσεις κλιμάκωσης στον ψυχρό πόλεμου του τρόμου.

«Το πρόβλημα πρώτα απ' όλα είναι ότι δεν έχουμε πυρηνικά όπλα», είπε ο Ντούντα σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. «Υπάρχει πάντα μια πιθανή ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην ανταλλαγή πυρηνικών. Έχουμε μιλήσει με Αμερικανούς ηγέτες για το εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα είναι ανοιχτό».

Είπε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι στο εγγύς μέλλον» η Πολωνία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κοινή χρήση πυρηνικών είναι μέρος της πολιτικής του ΝΑΤΟ για πυρηνική αποτροπή, η οποία επιτρέπει στα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν τέτοια όπλα να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της χρήσης τους από το ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε τις προηγούμενες ημέρες να σπείρει τον φόβο με υπαινιγμούς ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία μπορεί να περιλαμβάνει όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο από το 1945. Μέχρι στιγμής, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις οποιασδήποτε τέτοιας προετοιμασίας και οι πυρηνικές απειλές παρέμειναν καθαρά ρητορικές.

Η Πολωνία, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον επτάμηνο πόλεμο με τη Ρωσία, διεξάγει χωριστές συνομιλίες με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την απόκτηση ατομικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v