Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή Κομισιόν στους ηγέτες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Καταθέτει την πρόταση για ανώτατο όριο τιμής μέχρι να δημιουργηθεί νέος δείκτης που θα αντικαταστήσει το TTF. Η αντίδραση της Αθήνας.

Επιστολή Κομισιόν στους ηγέτες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, παραδέχτηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή που εστάλη στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ την Τετάρτη. Η ίδια είχε από το πρωί ανακοινώσει την στροφή στην έως τώρα γραμμή της για το θέμα.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμών σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο», έγραψε αναφερόμενη στον δείκτη τιμής φυσικού αερίου της Ολλανδίας (TTF) που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος στη γηραιά ήπειρο.

Ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα ήταν μια προσωρινή λύση ενώ η ΕΕ θα εργάζεται για την δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου, είπε. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν εάν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου σε συνάντηση την Παρασκευή στην Πράγα.

Μητσοτάκης: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση 

Για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνει λόγο στην πρώτη του αντίδραση μετά την επιστολή ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Οπως επισημαίνει, «η πρόταση της προέδρου της Επιτροπής να εξεταστεί ένα πλαφόν στην τιμή TTF ως έκτακτη μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση». 

«Προσδοκώ πλέον τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να σχεδιάσουμε ένα πλαφόν που θα διασφαλίζει την προσφορά και θα διατηρεί τις τιμές σε λογικά επίπεδα. Εχει έλθει η ώρα να στηρίξουμε δραστικά τους πολίτες μας απέναντι στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία», υπογραμμίζει.   

 

Οικονόμου: Δικαιώνεται η επιμονή Μητσοτάκη για πλαφόν στο αέριο

Οπως δήλωσε μετά την επιστολή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, «η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».

* Δείτε την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v