Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντρικές τράπεζες μαζεύουν μετρητά για να στηρίξουν τα νομίσματά τους

Με το δολάριο ΗΠΑ πιο ισχυρό από ποτέ και τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ψάχνουν για μετρητά.

Κεντρικές τράπεζες μαζεύουν μετρητά για να στηρίξουν τα νομίσματά τους

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν τα αποθέματα των αμερικανικών ομολόγων με μετρητά για την περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν στις αγορές για να ενισχύσουν τα νομίσματά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Fed ξένοι εκκαθάρισαν treasuries αξίας 29 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 5 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας τη μείωση των θέσεων στις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες στα 81 δισ. δολάρια. Είναι η πιο ακραία εκροή από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, αφήνοντας το σύνολο των αποθεμάτων στα 2,91 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Με το δολάριο ΗΠΑ πιο ισχυρό από ποτέ και τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ψάχνουν για μετρητά. Από το Τόκιο έως το Σαντιάγο έχουν ήδη καταγραφεί κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος για να στηριχθούν τοπικά νομίσματα με αυτοσχέδιες λύσεις, όπως η απευθείας πώληση δολαρίων στην αγορά, σημειώνει το Bloomberg. 

Στη Νοτιοανατολική Ασία, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται καθώς η άνοδος του δολαρίου προκαλεί αναπροσαρμογή στις αξίες και προσθέτει πίεση στα τοπικά νομίσματα. Τα αποθέματα για τη Μαλαισία και την Ινδονησία μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά το 2020, ενώ το απόθεμα της Ταϊλάνδης υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών.

Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ιαπωνίας ανέρχονταν σε 1,24 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένα κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v